Bliži se jubilej - 20 godina od 5. oktobra

Iako svi pamtimo 5. oktobar, često zaboravljamo kako je do njega došlo. Da nije bilo prethodnih izbora i da na njima opozicija nije pobedila, ovaj prevrat se verovatno nikada ne bi ni desio.

Tviterašica Tamara Tripić podsetila nas je na dvadesetogodišnjicu od ovih istorijskih izbora na kojima je srušen režim Slobodana Miloševića:

IZVOR: TW / @TamaraTripic

Naime, pre 20 godina, 24. septembra 2000. godine održan je prvi krug predsedničkih izbora za predsednika Savezne Republike Jugoslavije. Nakon tih izbora opozicija ujedinjena u DOS tvrdila je da je njihov kandidat, Vojislav Koštunica, osvojio preko 50% glasova, što bi značilo da je osvojio predsednički mandat.

Režim je, sa druge strane, tvrdio da je Koštunica dobio manje od 50% glasova i najavio održavanje drugog kruga izbora za predsednika između Koštunice i Miloševića. U tom trenutku, opozicija je pozvala građane da izađu na ulice i odbrane izbornu volju.

Kulminacija se dogodila 5. oktobra, kada je pod pritiskom velikog broja građana na ulicama Beograda, Slobodan Milošević priznao izbornu pobedu Vojislava Koštunice i povukao se sa vlasti.

Taj čin i govor Slobodana Miloševića, ostao je za istoriju:

IZVOR: YT / profimaximus

Autor: redportal.rs

#5. oktobar

#Slobodan Milošević

#milosevic

#peti oktobar

#sloba