U nekima gotovo nemoguće ☝️

Dobijanje državljanstva može biti složen proces, a u nekim zemljama to predstavlja izuzetno težak izazov. Ove zemlje su poznate po strogoj regulativi i visokim zahtevima za dobijanje državljanstva.

Jedna od najtežih zemalja za sticanje državljanstva je Švajcarska. Pored dugog perioda boravka (najmanje 10 godina), kandidati moraju pokazati visok nivo integracije, uključujući poznavanje lokalnog jezika i aktivno učešće u zajednici. Švajcarska primenjuje rigorozne procedure provere, a lokalna zajednica takođe ima pravo glasa u procesu.

Japan takođe ima izuzetno stroge uslove. Za sticanje japanskog državljanstva potrebni su godine boravka, ali i određen nivo ekonomske stabilnosti. Takođe, od aplikanta se očekuje da se odrekne državljanstva drugih zemalja, jer Japan ne dozvoljava dvojno državljanstvo.

Ujedinjeni Arapski Emirati retko dodeljuju državljanstvo strancima. Proces je dugačak i rezervisan za posebne slučajeve, poput doprinosa nacionalnoj ekonomiji ili nauci. Čak i tada, pravo na državljanstvo se retko odobrava.

U zemljama kao što su Lihtenštajn, Saudijska Arabija, i Kina, pravila su jednako stroga, a često uključuju i političke ili kulturne razloge, čineći proces gotovo nedostižnim za većinu stranaca.

Autor: Balša Stupar