Ruska vojska se povukla sa strateškog ostrva u Crnom moru

Iako su se ruske snage povukle sa Zmijskog ostrva u Crnom moru, možda je prerano za Ukrajinu da se ponovo vrati nazadm navela je portparolka Natalija Humenjuk.

Ona je izjavila da je ostrvo i dalje prekriveno velikim slojem dima i da se eksplozije nastavljaju, iako je ukrajinska vojska uočila evakuaciju ruskih snaga koji se koriste gliserima. Humenjuk je izjavila takođe da pre bilo kakvog zauzimanja , mora se izvršiti inspekcija mogućih zaostalih diverzinih oruđa na ostrvu.

Naše snage još se nisu iskrcale na ostrvu. Ne možemo da potvrdimo da su se svi povukli, ali se nadamo da su imali dovoljno pameti da to učine.

Humenjuk je iznela mišljenje da postoji šansa da je ruska vojska postavila radar i raketne sisteme na autoudar čime je želela da pokrije svoje povlačenje.

Čim su shvatili da možemo efektivno da ciljamo sve sisteme i da im ne služe ničemu više, razumeli su da moraju da spakuju svoju bazu i da odu. I mi pratimo kretanje njihovih brodova i trupa. Prerano je za nas još uvek da podignemo bazu na Zmijskom ostrvu. Moramo da završimo istraživanje koje se tiče rezultata ove specijalne opercije.

Ruska strana je pak navela da je povlačenje učinjeno kao potez dobre volje.

Autor: redportal.rs

#Artiljerija

#Brodovi

#PVO

#Raketni sistemi

#Ukrajina

#Zmijsko ostrvo

#bombardovanje

#diverzje

#rusija

#zauzimanje