Dačić je istakao da Generalna skupština UN ne može da raspravlja o pitanjima koja se nalaze pred SB UN.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić da Srbija nema ništa protiv da se osude svi zločini počinjeni u BiH, Hrvatskoj i na svim drugim mestima, ali da se protivi tome da se jedino srpski narod definiše kao genocidni.

- Mi nemamo ništa protiv da se osude svi zločini koji su počinjeni u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i gde god. Ali smo protiv toga da se jedino srpski narod kao narod koji je istorijski propatio mnogo definiše kao genocidni. I to sigurno nećemo prihvatiti. Odnosno, borćemo se koliko možemo - rekao je Dačić na konferenciji za medije nakon sastanka sa ministarkom inostranih poslova i regionalne integracije Gane Širli Ajorkor Bočvej, odgovarajući na pitanje da li je određen datum za glasanje po pitanju Rezolucije o Srebrenici, čiji će Nacrt biti pretstavljen 17. aprila na zatvorenom sastanku u Ujedinjenim nacijama (UN).

Dačić je dodao da i dalje teče period tokom kojeg svaka država članica UN može da iznese svoje mišljenje i da podnese amandmane, i da još uvek nije određen datum glasanja, ali da se od strane onih koji su inicirali rezoluciju moglo čuti da će biti početkom maja meseca.

Foto: Tanjug AP /Amel Emrić

- Želim da kažem da sve što je do sada bilo doneto u UN vezano za pitanja genocida ili zločina protiv čovečnosti je donošeno konsenzusom. U ovom slučaju prekršeni su zakoni i Ustav Bosne i Hercegovine, jer je šef misije Bosne i Hercegovine nešto predložio ili stavio saglasnost da iza toga stoji Bosna i Hercegovina. To je lažno predstavljanje, jer nadležni organi Bosne i Hercegovine nisu doneli nikakvu takvu odluku - rekao je Dačić.

On je dodao da po tom pitanju konsenzus ne postoji ni na svetskom nivou, ali ni na nivou BiH.

- Zar srpski narod koji je proživeo tolike zločine, etnička čišćenja i genocide u istoriji treba da bude obeležen od strane onih ikoji su vršili genocide nad našim narodom, a nalaza se kao predlagači rezolucije - rekao je Dačić i podsetio da se među predlagačima nalaze Nemačka i Turska.

Dačić je istakao da Generalna skupština UN ne može da raspravlja o pitanjima koja se nalaze pred Savetom bezbednosti UN.

- Kao što znate, ja mislim da Savet bezbednosti dva puta godišnja raspravlja o situaciji u Bosni i Hercegovini - rekao je Dačić.

Autor: Pink.rs