On je dodao da se SB UN često nađe u ćorsokaku i da nije sposoban da deluje adekvatno po najvažnijim pitanjima mira i bezbednosti

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres izjavio je da Savet bezbednosti UN nije uspeo da adekvatno odgovori na sukob Izraela i Hamasa i rat u Ukrajini, ocenivši da su ta dva sukoba ''moguće fatalno'' potkopali autoritet Saveta bezbednosti.

- Nedostatak jedinstva u Savetu po pitanju ruskog napada na Ukrajinu i izraelskih vojnih operacija u Gazi nakon užasnih terorističkih napada Hamasa 7. oktobra ozbiljno je, možda i fatalno, potkopao naš autoritet - rekao je Guteres tokom obraćanja Savetu u Ženevi, a prenosi RTS.

On je dodao da se SB UN često nađe u ćorsokaku i da nije sposoban da deluje adekvatno po najvažnijim pitanjima mira i bezbednosti.

- Potrebna je ozbiljna reforma njegovog sastava i metoda rada - rekao je Guteres.

SAD su prošle nedelje treći put uložile veto na nacrt rezolucije u SB UN kojom se traži hitan humanitarni prekid vatre u Pojasu Gaze.

Procenjuje se da se oko 1.5 miliona stanovnika Gaze nalazi u skloništima u gradu Rafa na granici sa Egiptom, od kojih je najveći deo izbegao sa severa enklave, kako bi izbegli napade izraelske vojske.

Guteres je Rafu opisao kao glavnu tačku gde se civilima pruža pomoć u Pojasu Gaze, dodajući da će eventualni napad izraelske vojske na taj grad imati razorne posledice.

- Sveobuhvatna izraelska ofanziva na grad ne samo da bi bila katastrofalna za više od milion palestinskih civila koji su se tamo sklonili, to će biti i poslednji ekser u sanduk za naše programe pomoći - tvrdi Guteres.

Autor: Rts.rs