Pronađeni predmeti napravljeni od kostiju

Radove na preuređenju Ulice župana Stracimira u šetalište i Trg Nadežde Petrović u centru Čačka, aktivno prate i radnici Narodnog muzeja u Čačku koji su prateću staru trasu vodovodnih cevi naišli na novo arheološko otkriće:

- Narodni muzej u Čačku je sproveo nadzor nad infrastrukturnim radovima koji se obavljaju prilikom rekonstrukcije Ulice župana Stracimira, a prema Zakonu o zaštiti kulturnih dobara koji je Zavod za zaštitu spomenika propisao. Praćenjem stare trase vodovoda, pojavio se jedan masivni zid i nakon toga se ukazala prilika da se obavi jedno manje arheološko istraživanje. Ispostavilo se da je to deo kasnoantičkog bedema. Pored njega je otkriven i jedan grob iz nekog kasnijeg perioda, verovatno 16. ili 17. veka koji je pripadao groblju koje se razvijalo uz sakralni prostor srednjovekovne crkve i kasnije dzamije - rekao je Vujadin Vujadinović, arheolog Narodnog muzeja u Čačku i dodao da je pronađen i određeni broj pokretnih predmeta.

- Uglavnom su to fragmenti grnčarije, ali je pronađen i odreženi broj predmeta napravljenih od kostiju kao i 1 novčić iz vremena kasne antike, iz sredine 4. veka. Ono što predstavlja iznenađenje jeste da smo pronašli i sloj života, negde iz prve polovine 2. veka koji se datuje novcem imperatora Trajana - istakao je Vujadinović.

Autor: tanjug.rs