Ministarstvo prosvete nastavi─çe da razgovara sa predstavnicima studentskih predstavni─Źkih tela i visoko┼íkolskih ustanova o ┼íkolarinama u ┼żelji da se prona─Ĺu kompromisna re┼íenja

Uva┼żavaju─çi autonomiju visoko┼íkolskih ustanova zagarantovanu Ustavom i Zakonom o visokom obrazovanju, Ministarstvo prosvete pozvalo je visoko┼íkolske ustanove, koje su donele ili su u postupku dono┼íenja odluke o pove─çanju ┼íkolarina za samofinansiraju─çe studente, da jo┼í jednom preispitaju opravdanost pove─çanja iznosa ┼íkolarina za narednu ┼íkolsku godinu, navode u saop┼ítenju, a prenosi K1info.

Ovu preporuku Ministarstvo prosvete je uputilo na zahtev Studentske konferencije univerziteta Srbije (SđÜONUS) i Studentske konferencije akademija strukovnih studija i visokih ┼íkola (SđÜASSS), a u skladu sa svojim zakonskim ovla┼í─çenjima.

Me─Ĺu fakultetima koji ─çe pove─çati ┼íkolarine su Fakultet organizacionih nauka, ┼áumarski, U─Źiteljski, Ekonomski.

Podsetimo, deset fakulteta Univerziteta u Beogradu odlu─Źilo je da podigne cenu ┼íkolarine ove godine, dok se jo┼í uvek ─Źeka odluka Matemati─Źkog i Fakulteta politi─Źkih nauka, re─Źeno je Tanjugu u Rektoratu. Kako je re─Źeno, saveti Matemati─Źkog i Fakulteta politi─Źkih nauka trebalo bi da zasedaju najkasnije do kraja slede─çe nedelje i da usvoje odluku da li ─çe zadr┼żati iznos stare ili pove─çati ┼íkolarinu.

Ministarstvo prosvete pozdravlja odgovorno opredeljenje ve─çine visoko┼íkolskih ustanova u Republici Srbiji da ne pove─çavaju visinu ┼íkolarina za samofinansiraju─çe, kojim pokazuju brigu za polo┼żaj studenata i doprinose pove─çanju obuhvata maturanata koji nakon zavr┼íene srednje ┼íkole nastavljaju svoje ┼íkolovanje na visoko┼íkolskim ustanova, odnosno smanjenju odustajanja studenata od studija iz materijalnih razloga.

Vlada Srbije i Ministarstvo prepoznaju va┼żnost utvr─Ĺivanja novog modela finansiranja visoko┼íkolskih ustanova za dalji razvoj visokog obrazovanja, pobolj┼íanje materijalnog statusa zaposlenih u visokom obrazovanju i dodatno unapre─Ĺenje studentskog standarda. Zato je Vlada Srbije obrazovala Radnu grupu za izradu nacrta Zakona o finansiranju visokog obrazovanja, koju ─Źine predstavnici svih relevantnih institucija - nadle┼żnih ministarstava, visoko┼íkolskih ustanova, studentskih predstavni─Źkih tela , udru┼żenja studenata i sindikata, sa ciljem da se tokom 2024. godine, kroz intenzivni dijalog, do─Ĺe do adekvatnog i kompromisnog modela finansiranja visokog obrazovanja koje ─çe osigurati finansijsku odr┼żivost visoko┼íkolskih ustanova.

OBEZBE─ÉENO 15.000 STUDENTSKIH KREDITA I STIPENDIJA

Ministarstvo podse─ça da se iz bud┼żeta Republike Srbije opredeljuje sredstava za rad i materijalne tro┼íkove visoko┼íkolskih ustanova i utvr─Ĺuje kvote za upis studenata ─Źije se studije finansiraju iz bud┼żeta. Pored toga, Ministarstvo obezbe─Ĺuje vi┼íe od 15.000 studentskih stipendija i kredita, a dr┼żava ─çe finansirati velike infrastrukturne projekte u oblasti visokog obrazovanja, kao ┼íto su đÜampus BIO4, zgrade Fakulteta muzi─Źkih umetnosti, Fakulteta likovne umetnosti, novi studentski domovi u Beogradu i Ni┼íu i dr.

Ministarstvo prosvete nastavi─çe da razgovara sa predstavnicima studentskih predstavni─Źkih tela i visoko┼íkolskih ustanova o ┼íkolarinama u ┼żelji da se prona─Ĺu kompromisna re┼íenja koja obezbe─Ĺuju o─Źuvanje materijalnog polo┼żaja samofinansiraju─çi studenata, ali i ne ugro┼żavaju finansijsku odr┼żivost ustanova.

Autor: K1info.rs