Iako je rezolucija 1244 pravni dokument u kojem se jasno nalaže obaveza komandantu Kfora da omogući povratak dogovorenog broja srpskog bezbednosnog osoblja, do toga nije došlo

Večeras se u Njujorku održava vanredna sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o situaciji na Kosovu i Metohiji. Sednica je zakazana na zahtev Srbije koju predstavlja predsednik Aleksandar Vučić.

U toku svog obraćanja, predsednik Aleksandr Vučić je govorio o nepodnošljivim uslovima u kojima Srbi na Kosovu žive zbog poteza Prištine.

Predsednik je večeras apelovao na Savet bezbednosti i međunarodne organizacije, koje mogu da utiču na rešavanje krize, da preduzmu hitne i odlučne mere u cilju normalizacije situacije na Kosovu i Metohiji, spreče dalji progon Srba i stvore uslove za ponovno uspostavljanje smislenog dijaloga Beograda i Prištine u skladu sa poveljom Ujedinjenih nacija i rezolucijama Saveta bezbednosti.

On je na vanrednoj sednici SBUN rekao da će Srbija sa svoje strane sprovoditi sve sporazume i preduzimati sve potrebne mere u skladu sa poveljom Ujedinjenih nacija i relevantnim rezolucijama Saveta bezbednosti.

Istovremeno on je pozvao Savet bezbednosti da ne izgubi iz vida da je Srbija poslala zahtev Kforu, u skladu sa rezolucijom 1244 i vojno-tehničkim sporazumom iz Kumanova, da se omogući povratak dogovorenog broja srpskog bezbednosnog osoblja, koje bi pomoglo međunarodnim snagama u zaštiti srpskog stanovništva.

- Iako je to međunarodno pravni dokument i u njemu se jasno nalaže obaveza komandantu Kfora da omogući takav povratak, do toga nije došlo - rekao je Vučić, a prenosi Tanjug.

Obraćanje predsednika u celosti možete pogledati ispod.

IZVOR: YT / RTSSajtZvanicniKanal

Autor: Tanjug.rs