Devica Marija bila je prva doživotno zaveštana devojka.

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Vavedenje presvete Bogorodice, jedan od 5 velikih Bogorodičinih praznika.

Vavedenje presvete Bogorodice označava njen ulazak u hram.

Marija je kao trogodišnje dete, u skladu sa zavetom roditelja, Joakima i Ane, da će, ako dobiju porod, dete predati Bogu, dovedena u hram iz Nazareta u Jerusalim. Na samom ulazu u hram dočekao je prvosveštenik Zaharije. Ulazak Marije u hram praćen je svečanom povorkom Joakimovih i Aninih srodnika.

Ispred Marije išle su device sa upaljenim svećama. Iza njih hodala je Presveta Deva svečano odevena i ukrašena, između svoje majke i oca, a iza njih ostali srodnici i prijatelji. Na ulasku u hram, prvosveštenik Zaharije, uveo ju je u Svetinju nad Svetinjama, najsvetlije mesto hrama iza druge zavese, gde ulaze samo arhijereji i to samo jednom godišnje, na dan praznika Očišćenja.

U hramu je Bogorodica provela 9 godina, te je po smrti roditelja bila predata njenom rođaku Josifu iz Nazareta. Tada je nastavila da živi u devičanstvu.

Devica Marija bila je prva doživotno zaveštana devojka. 

Praznik Vavedenje se kod Srba naziva i Sveta Prečista. Kao svoju slavu, Vavedenje proslavlja i manastir Hilandar na Svetoj Gori. Manastir Bradača, Manastir Svete Bogorodice Sićevo, Manastir Kalenić i Manastir Vavedenje Presvete Bogorodice u Beogradu su posvećeni ovom prazniku.

Autor: Redportal.rs