Patrijarh srpski Porfirije bio je ovogodišnji besednik jubilarnog 90. Vukovog sabora u Tršiću

Patrijarh je na početku besede rekao da je razmišljao danima o temi svog obraćanja i da mu se ona ukazala kada je ulazio u Saborni hram u Beogradu, u portu gde se nalaze grobovi Vuka Stefanovića Karadžića i Dositeja Obradovića.

Foto: IG / @ patrijarh_porfirije/IG / @ patrijarh_porfirije

On je istakao da činjenica da su sahranjeni u porti crkve krije jedan dublji smisao, jer su obojica imala, kako je rekao, turbulentan odnos sa crkvom.
- Istorijska istraživanja se nikada ne zaustavljaju i svaka generacija može slobodno da doda i treba da na osnovu novih podataka i činjenica, širi i daje dublje uglove sagledavanja određenih fenomena i opšteg napretka u znanju i tehnologiji, a ličnosti koje su živele tumači na drugi način - rekao je on.

Patrijarh je napomenuo da jedna Dositejeva rečenica - knjige braćo, a ne zvona i praporci - , govori o tome da on nije bio jedini prosvetitelj svog vremena i da je širio ideju o prosveti.- Budućnost srpske kulture i crkvenog života u 18. veku usmerili su srpski školovani kaluđeri", rekao je patrijarh.On je dodao da su prvi sprski prosvetitelji školovani po tuđim carstvima i da su visoko vrednovani kao prosvetitelji, koji su mogli da pomognu promene i razvoj srpskog naroda
- Institucija je bila škola, društvo pa i crkva su mogli da budu preobraženi samo kroz školovanje. Otvaranje škola imalo je sve veći značaj jer su ostvarene pod okriljem crkve - istakao je on.

Autor: pink.rs