Zabrana bi se odnosila i na elektronske cigarete

Zakon o zabrani pušenja trebalo bi da u narednih godinu dana ugleda svetlost dana. Ovim zakonom bi duvanski dim bio proteran iz svih zatvorenih prostora, pa i restorana.

Kako je ministarka zdravlja dr Danica Grujičić istakla danas gostujući na TV Pink, prema rezultatima ispitivanja NALED-a i Instituta za javno zdravlje Batut ovaj zakon podržava čak 75 odsto građana i to prevashodno mladi ljudi.

- Mnogi se žale da ne idu u kafane i restorane jer ne mogu da podnesu dim. Zato, ko mora da zapali cigaretu, neka to učini na otvorenom - jasno poručuje ministarka, prenosi Pink.rs.

Ukoliko bi ovaj Predlog zakona bio usvojen, njime bi, kako je ranije najavila ministarka, u svim zatvorenim javnim prostorima, firmama i ugostiteljskim objektima, bile zabranjene i elektronske cigarete.

Zakonom o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, koji je stupio na snagu 2010. godine, zabranjeno je pušenje u zatvorenom radnom i javnom prostoru, kao i u javnom prevozu, ali su njime ugostiteljski objekti bili izuzeti.

Ministarka je naglasila da je potrebno da ovaj Predlog bude usklađen sa još nekim procedurama, te da očekuje njegovo usvajanje u narednih godinu dana.

Autor: Pink.rs