Boravak učenika i nastavnika, iz zemalja u kojima se realizuje obrazovno-vaspitni rad na srpskom jeziku u inostranstvu, realizuje se za vreme školskog raspusta.

Ministarstvo prosvete u Naučno-obrazovno-kulturnom centru Vuk Karadžić u Tršiću i ovog leta organizuje Letnju školu srpskog jezika i kulture za učenike srpske dopunske škole iz dijaspore, pod nazivom Leto u zavičaju.

Prijatna i korisna iskustva učesnika kampa iz prethodnih godina, bila su dodatna motivacija i podstrek za Ministarstvo prosvete Republike Srbije, da i u 2023. godini realizuje program Leto u zavičaju i ostvari Strategijom razvoja obrazovanja i vaspitanja do 2030. predviđeni poseban cilj: Unapređen odnos prema srpskom jeziku i književnosti kao osnovnim elementima nacionalnog i kulturnog identiteta i unapređivanje školovanja na srpskom jeziku u dijaspori.

Učenicima je, u okviru planiranih aktivnosti, omogućeno učenje srpskog jezika u kontekstu nacionalne kulture kroz govorne i igrovne aktivnosti, kroz umetnost, tradiciju, kao i druge kulturne i sportske aktivnosti. U okviru letnje škole organizovane su posete manastiru Tronoša i Banji Koviljači.

Boravak učenika i nastavnika, iz zemalja u kojima se realizuje obrazovno-vaspitni rad na srpskom jeziku u inostranstvu, realizuje se za vreme školskog raspusta. Prva grupa učesnika danas zaključuje svoj boravak u Naučno-obrazovno-kulturnom centru Vuk Karadžić, dok se naredne dve očekuju u avgustu i septembru.

Autor: RedPortal