Upravnica Tamara Vučković Manojlović je naglasila da se herojska komedija prvi put realizuje u ovom pozorištu

Premijera predstave Sirano Edmona Rostana u režiji Gorčina Stojanovića biće održana sutra uveče u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, najavila je glumačka i autorska ekipa danas u susretu sa medijima u ovoj ustanovi.

U predstavi na Velikoj sceni Ljuba Tadić igraju: Dragan Mićanović, Marija Vicković, Anita Mančić, Nebojša Milovanović, Joakim Tasić, Nina Martinović, Marko Janketić, Teodor Vinčić, Slobodan Tešić, Lazar Đukić, i mnogi drugi.

Upravnica JDP-a Tamara Vučković Manojlović je naglasila da se herojska komedija Sirano prema komadu u stihovima Sirano de Beržerak prvi put realizuje u ovom pozorištu i podsetila da je ranije (1991) igran u Narodnom pozorištu u Beogradu, gde je upravo njen suprug Predrag Miki Manojlović igrao glavnu ulogu, u režiji Egona Savina.

Bila je to šesta postavka Sirana de Beržeraka u Nacionalnom teatru. Reditelj Gorčin Stojanović u JDP verziji Rostanovog dela potpisuje adaptaciju komada, scenografiju, čak i dizajn zvuka (uz Bogdana Brakovića).

- Ostvario mi se dečački san da režiram "Sirana", na čemu sam zahvalan upravnici Tamari Vučković i mom matičnom Jugoslovenskom dramskom pozorištu. U pitanju je kapitalno delo dramske književnosti koje radite samo onda kada imate Sirana za podelu. A ovde naravno imamo Dragana Mićanovića. Nije da se sada ulagujem mom prijatelju i kolegi Mićku, ali zaista je tako. Jednostavno ja ne znam boljeg glumca od Mićanovića koji bi dočarao Sirana. Verovatno ima dobrih glumaca koji bi ga igrali, ali ja ih stvarno ne znam - siguran je reditelj Stojanović, koji je u svim svojim predstavama odavno istovremeno i scenograf.

Reditelj, pisac adaptacije teksta i scenograf je istakao te velike i važne pesničke monologe kod Rostana, koja postavljaju tri osnovna pitanja.

- Ima li smisla žrtvovati ljubav za slobodu, da li je moguća sloboda bez ljubavi, i može li se imati ljubav, moć i sloboda ili sve žrtvovati zarad moći? Кada bismo imali odgovore, onda ne bismo radili predstavu, verovatno bismo dali svoju misao javno ili napisali neki tekst na tu temu. Mi o tome tragamo u predstavi. O ljubavi i slobodi je ovde reč, i mi pokušavamo da te teme "pevamo" na Rostanove stihove - naglasio je reditelj.

Glavni glumac Dragan Mićanović u ulozi Sirana de Beržeraka, nakon duže pauze vraća se novom rolom u svom matičnom pozorištu JDP, i odmah priznaje da ga je teatar iznenadio ovom ponudom, koju nije nimalo očekivao.

Mićanović se nadao da će u ovim godinama možda zaigrati Кralja Lira u istoimenom istorijskom komadu Vilijama Šekspira, i prvi utisak mu je bio da je Sirano prilično iza njega, da uloga pripada nekom mlađem glumcu, da je to prošlo vreme, te sam pomislio zašto mi to rade, nisam znao da li treba da budem zahvalan pozorištu ili da se ljutim.

- Istovremeno sam tužan i srećan, pomešana su mi osećanja. Tužan što završavamo probe i što nema više tog divnog procesa sa ovim divnim mladim ljudima, a opet sam srećan što izlazimo sa premijerom - zaključio je Dragan Mićanović.

Autor: Tanjug