Maksimum visine snežnog pokrivača bio je 2021, kada je bilo 10 centimetara, a danas je prevaziđen jer smo u 14 časova imali 17 cm, a u 19 časova 19 cm snega na Vračaru, a u višim delovima grada 20-30 cm snega - rekao je Nikolić za Tanjug.

Direktor Republičkog hidrometereološkog zavoda (RHMZ) Jugoslav Nikolić izjavio je da je danas oboren rekord po visini snežnog pokrivača u Beogradu u aprilu.

- Maksimum visine snežnog pokrivača bio je 2021, kada je bilo 10 centimetara, a danas je prevaziđen jer smo u 14 časova imali 17 cm, a u 19 časova 19 cm snega na Vračaru, a u višim delovima grada 20-30 cm snega - rekao je Nikolić za Tanjug. Dodaje da je u toku dana najviše snega palo u planinskim predelima, na Kopaoniku 50 cm, dok je u nižim predelima najviše snega palo u centralnoj Srbiji.

- Tu pre svega mislim na Šumadiju, Pomoravlje, beogradske opštine i delove zapadne Srbije gde je palo od 10 do 30 centimetara snega. Taj sneg izazvao je probijanje nekih maksimuma koji se odnose na visinu snežnog pokrivača u aprilu - kaže direktor RHMZ.

Na pitanje odakle tolika količina snega u aprilu, Nikolić objašnjava da u atmosferi postoje sile, uslovljene rotacijom zemlje i različitim zagravanjem polova i ekvatora, koje uslovljavaju tzv. opštu cirkulaciju atmosfere, koja uslovljava dolazak vazdušnih masa koja određuju karakter vremena. Navodi da smo u situacijia koja nije tipična za ovo doba godine, pošto smo imali smo dva istovremena događaja - priliv veoma hladnog vazduha sa severa Rusije koji se preko Karpata prelivao na Balkan i kretanje ciklona iz južne Grčke, čiji se centar premeštao preko Balkana ka Crnom moru.

- Od četvrtka postepeni porast, ali u narednih desetak dana ispod proseka za ovo doba godine. Tek posle toga prave prolećne temperature od 15 do 20 stepeni - poručio je Nikolić.

U Beogradu veliki broj nesreća zbog snega

Zamenik komandira za uviđaje saobraćajnih nesreća Ivica Bulatović rekao je danas da je od ponoći, kada je obilan sneg počeo da pada u Beogradu, do 15 časova prijavljeno oko 70 saobraćajnih nezgoda u kojima je 12 osoba lakše povređeno.

Bulatović je za Tanjug rekao da su u Uzun Mirkovoj ulici oborena dva pešaka, dok je u Ulici Tošin bunar prilikom kočenja autobusa povređeno troje putnika.

- Uzrok nezgoda je uglavnom neprilagođena brzina stanju puta i uslovima saobraćaja, odnosno nesagledavanje saobraćajne situacije na pravilan način - rekao je Bulatović.

Dodao je da se najviše nezgoda dogodilo između 7 i 10 časova, gde je za tri sata prijavljeno više od 30 saobraćajnih nesreća, zbog čega je, kako je rekao, dodatno angažovan određen broj patrola.

Autor: RedPortal