Ambasada u javnom pozivu navodi da su za Ukrajinu važni svaki generator i autotransformator, transformatori i visokonaponska oprema

Ambasada Ukajine u Beogradu saopštila je danas da su milioni njihovih stanovnika u gradovima suočeni sa pretnjom potpunog nestanka struje, što bi moglo da dovede do humanitarne katastrofe i pozvala vlasti, civilno društvo, preduzetnike i građane Srbije da pomognu ljudima u toj zemlji.

Ambasada u javnom pozivu navodi da su za Ukrajinu važni svaki generator i autotransformator, transformatori i visokonaponska oprema, ali odmah, jer kako navode, sutra može biti kasno.

U saopštenju se navodi da Ukrajina dobija pomoć iz celog sveta u vidu generatora, transformatora i druge opreme za stabilizaciju energetskog sistema, ali da ova pomoć nije dovoljna.

- Moskva je od 10. oktobra ispalila više od 1.000 projektila na objekte energetskog sistema Ukrajine. Tokom dva meseca raketnih napada, skoro 50 odsto ukrajinskog energetskog sistema (termo i hidroelektrane, kao i visokonaponska mreža) je značajno oštećeno. U Ukrajini nije ostala nijedna elektrana koja nije granatirana - ističe ambasada i ukazuje da će se zbog ovoga civilno stanovništvo Ukrajine, uključujući bolnice, škole i vrtiće, suočiti sa nedostatkom stalnog pristupa struji, toploti i vodi.

Ambasada podseća i da Ukrajina nije stajala po strani kada je Srbija imala probleme u energetskom sektoru, kao i na odluku ukrajinske vlade o predaji 100 tona mazuta Saveznoj Republici Jugoslaviji u vidu humanitarne pomoći.

Autor: redportal.rs

#Pomoć

#Srbija

#Ukrajina