Kriza na Severu sve akutnija

Srbija se našla u ekstremno teškoj situaciji, preneo je je srpski predsednik Aleksandar Vučić u nedelju nakon sastanka Državnog saveta za bezbednost. Pored toga optužio je Prištinu i Vašington da ne pokazuju poštovanje ni prema jednom dogovoru i ugovoru koji je postignut i potpisan.

Izjava predsednika Srbije dolazi nakon eskalacije tenzija između Beograda i Prištine, nakon čega su na Severu pokrajine podignute barikade u znak protesta.

Kako je predsednik izjavio, kriza je ništa manje do pokušaj da se reši srpski problem na Kosovu i Metohiji. Takođe, jasno je izjavio da je veliki deo Međunarodne zajednice saučesnik u planovima prištinske vlade.

Dalje u svojoj izjavi predsednik je naglasio da su na međunarodnom nivou informacije o situaciji na Kosovu i Metohiji prepune direktnih i falsifikovanih laži, kao i da je činjenica da je na terenu u pitanju borba naroda za opstanak.

Vučić je izjavio da je nedelja bila za njega najteži dan od kako je postao predsednik i pozvao je Srbe sa severa Kosova i Metohije da ostanu mirni i da ne nasedaju na provokacije. Predsednik je posebno apelovao na Srbe da se uzdrže od bilo kakvih agresivnih poteza preva EULEX i KFOR.

Nadovezao se na prethodnu izjavu ističući da je Beograd dobio obećanje od KFOR da se neće koristiti sila protiv demonstranata.

Na kraju predsednik je jasno optužio SAD da su se stavile na stranu Prištine protiv Srbije i da odbijaju da poštuju bilo kakav postignuti dogovor. Kako je rekao, kosovo je uzgajano 20 godina kao dete od strane SAD i ona ga sada i štite.

Predsednik je svoj stav sumirao u kratkom pitanju upućenom Prištini i Vašingtonu:

Imam pitanje za naše američke partnere. Koje sporazumee Priština poštuje, a koje sporazume poštuje SAD?

Autor: redportal.rs

#Kosovo

#Kosovo i Metohija

#Predsednik

#Priština

#Sporazum

#Srbija

#Tenzija

#Vučić

#barikade

#dogovor

#eskalacija

#hapšenje

#sever

#srbi

#ugovor

#vašington