Vučić je u poseti Norveškoj

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u poseti Norveškoj, gde danas i sutra razgovara sa najvišim zvaničnicima i ima susrete sa predstavnicima energetskog sektora. Iz Norveške predsednik se obratio javnosti.

- Razgovarao sam sa kraljem Norveške i premijerom o važnim pitanjima. Znate da Norveška bolje i tačnije dijagnostikuje situaciju od svih na terenu i da je neko ko čuva mir. U skladu sa tim razgovarali smo o Kosovu i Metohiji, o samom procesu dijaloga. Ja kao i obično nisma prebacivao krivicu na drugu stranu - kazao je Vučić.

- Ono prioritetno što smo razgovarali je energetika. Jutros je ministarka Đedović imala svoje razgovore, mi večeras imamo razgovore sa norveškim kompanijama oko ulaganja u našu zemlju. I to je suština, postoji ogromna zainteresovanost za rešavanje energetskog problema. Mi smo razgovarali i unutar naše delegacije kako da obezbedimo finansije i uložimo u obnovljive izvore energije, kako bi nam vazduh i voda bili čisti. Moramo da radimo i hidroelektrane. Zato nam je potrebna pomoć Norveške - rekao je predsednik.

- Oni su nam ponudili tri rešenja, to su napravili vrlo jednostavno, precizno, nisu filozofirali. Uvek su prvi koraci bolni. Ja ću da navedem jedan koji nije lak, a to su velike promene u našim javnim preduzećima. Samo za jedno su rekli da nije neophodna promena rukovodstva, za sve ostalo su rekli da moramo da promenimo ljude, da dovedemo one sa drugačijim načinom razmišljanja - istakao je predsednik.

- Ne možemo mi lako da povećamo trgovinsku razmenu. Norveška je mnogo važna zemlja, poput nekada Švajcarske, zemlja koja sklapa prijateljstva čuva mir. Prvi put me je primio kralj, to nije lako, to mnogi traže, to nisu česte posete. Ponosan sam na činjenicu što je duže trajao razgovor sa kraljem nego što je bilo predviđeno - dodao je Vučić.

Autor: Novosti.rs

#Srbija

#aleksnadar vucic

#norveska