Vučić tokom noći 7 sati razgovarao sa Srbima sa Kosova i Metohije

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je danas da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti svojim izjavama u Berlinu o Zajednici srpskih opština i smenom direktora regionalnog policijskog direktorata Sever Nenada Đurića - zadao smrtonosni udarac Briselskom dijalogu.

Kako je naglasio, Kurti je time izazvao uznemirenost kod Srba sa Kosova i Metohije zbog čega je, kako kaže, predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom prošle noći razgovarao sedam sati sa političkim predstavnicima Srba sa Kosmeta.

- Naš narod je jedinstven i odlučan da brani svoje pravo za ostanak i opstanak na svojim ognjištima. Predsednik Vučić im je rekao da ih razume i ukazao im na sve posledice ukoliko dođe do razgradnje Briselskog sporazuma. Oni su rekli da razumeju predsednika, ali da ne žele da nijedan Srbin napusti Kosovo i Metohiju - preneo je Petković.

Kako dodaje, Srbi su poručili da će učiniti sve da se bore da odbrane svoje pravo da opstanu na Kosovu i Metohiji, kao i da će na demokratski i miran način učiniti sve da pokažu pun otpor na nezakonite i jednostrane odluke Aljbina Kurtija, ali i da su poručili i da ako neko napadne naš narod da će se boriti svim sredstvima.

Na pitanje da li će Srbi izaći iz kosovskih institucija, Petković podseća da je za sutra zakazan sastanak svih političkih predstavnika sa KiM na kojem će doneti svoju odluku.

Petković ističe da je Aljbin Kurti svojom jučerašnjom izjavom u sred Berlina, kada je rekao da ga ne interesuje formiranje ZSO, da papir možda postoji u Beogradu, ali ne u Prištini, kao i izjavom da smenjuje Đurića zadao smrtonosni udarac Briselskom sporazumu, ali i svakoj mogućnosti da se ide ka normalizaciji odnosa.

- To je naišlo na ogorčenje našeg naroda. Očekuje se reakcija države Srbije, posebno zbog kršenja međunarodnog prava, Briselskog sporazuma, ali i drugih sporazuma. Ovo ponašanje je kap u poslednjoj čaši, a pravo je pitanje da li je neko juče sa zapada mogao čuti ili je čuo Kurtija koji gazi usred Berlina sporazume, čime je ponizio EU, ali i Srbiju i Srbe na Kosovu i Metohiji - ukazao je Petković.

Ironično je upitao da li možda Zapad nije čuo te izjave pa tako nemamo reakcije već 24 časa.

Kurti je, kako kaže Petković, smenom Đurića prekršio tačku 9 Briselskog sporazuma jer, kako pojašnjava, za njegovo postavljanje, ali i smenu zaduženi su gradonačelnici četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na severu Kosova i Metohije.

- Zbog ovakvog ponašanja Prištine i namere da u potpunosti pritisne srpski narod i po pitanju preregistracije vozila, ali i smene Đurića, na takvo ponašanje naš narod odgovorio je jedinstveno i složno. Uznemireni su i zbog toga je juče predsednik Vučić razgovarao sa njima - navodi.

Kako ističe, predsednik je jasno rekao i da je država Srbija uz svoj narod na KiM i da se nikada više neće ponoviti Oluja ili pogrom.

- Srbija će na kraju da pobedi, danas imamo na čelu predsednika koji se bori za naš narod na Kosovu i Metohiji i koji ih nikada neće ostaviti na cedilu - kazao je on.

Na pitanje imaju li bilo kakvi pregovori s Prištinom smisla, i konstataciju da u EU očekuju brzi odgovor na francusko-nemački predlog, Petković je žustro odgovorio - kako nema tog brzog odgovora iz Brisela, i sa zapada kada Kurti brutalno krši Briselski sporazum.

- Kada Kurti ponižava i Nemačku i EU usred Berlina, govoreći da ga ne interesuje Zajednica srpskih opština? Zašto nema odgovora ni na to što su nezakonito smenili Nenada Đurića samo zato što je radio svoj posao i branio dogovoreno Briselskim sporazum - upitao je Petković.

Poručio je da smo "siti" licemerja i tzv. naivnosti zapada i da će Srbija braniti svoje pravo da se čuje istina, boriti se za mir i stabilnost.

- Ali, kada vas sateraju u ćošak, ne daju vam šansu da odgovorite, iako smo sve vreme govorili i insistirali da moramo u Briselu da tražimo rešenje, da idemo u pravcu kompromisa, da sačuvamo mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu" što smo i juče pokazali, tokom Berlinskog procesa, jer smo učestvovali u dogovorima koji treba da poboljšaju slobodu kretanja u regionu - rekao je Petković.

Naveo je i da je ponašanje Aljbina Kurtija neprihvatljivo, i da ide u pravcu gaženja svega srpskog na Kosovu i Metohiji, sa krajnjim ciljem da se protera Srbija i srpski narod sa KiM.

- Zato je naš narod izradio veliku bojazan da mu se ne dogodi da u kamionima, prikolicama ide u pravcu centralne Srbije. To neće dozvoliti ni Beograd, ni predsednik Aleksandar Vučić - rekao je Petković.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Kosovo

#metohija