Potpisan ugovor o realizaciji projekta prečišćavanja sa kompanijom Metito

Ugovor o realizaciji projekta prečišćavanja vode za piće u Zrenjaninu potpisan je danas u Vladi Srbije sa kompanijom Metito iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u prisustvu premijerke Ane Brnabić koja je najavila da će Metito u dobijanje čiste pijaće vode za 95.000 stanovnika Zrenjanina uložiti 18 miliona evra. Ugovor su potpisali gradodonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, direktor kompanije Metito Rami Gandur i direktor JKP Vodovod i kanalizacija Zrenjanin Predrag Bodiroga.

Vlada Srbije je pomogla da se reši ovaj višedecenijski problem grada Zrenjanina, rečeno je nakon potpisivanja.

"Ovo je najznačajniji trenutak u ovom teškom projektu obezbeđivanja pijaće vode građanima Zrenjanina i skidanja zabrane upotrebe vode koja je uvedena pre više decenija.

Problem je viševekovni, ali se nadam da ćemo u prvom kvartalu 2023. godine dobiti tehnički ispravnu vodu, a u prvom kvartalu 2024. i vodu za piće", rekla je Brnabić.

Ona je objasnila da je problem rešen na jedini mogići način, a to je javno - privatno partnerstvo, jer je prethodni vlasnik fabrike za proizvodnju vode bila privatna kompanija, pa vlada nije mogla svojim sredstvima da reši ovu situaciju.

Premijerka je dodala da je Metito otkupio postojeće postrojenje za 3,5 miliona evra i da će u projekat dobijanja čiste pijaće vode za 95.000 stanovnika grada Zrenjanina uložiti još 18 miliona evra. Našli smo privatnog i pouzdanog privatnog partnera koji ima sredstva, ima znanje, tehnologiju i profesionalnost i tog partneta smo našli u kompaniji Metito koji je jedan o globalnih lidera tehnologiji proizvodnje pijaće i preradi otpadnih voda, rekla je premijerka.

Najavila ja da će po okončanju projekta pijaću vodu dobiti stanovnici u centralnom gradskom jezgru Zrenjanina i deo grada oko njega u kome živi oko 95.000 ljudi. Gradska uprava treba dalje da razgovara o novim vodoizvorištima, kako bi i sva sela na teritoriji Zrenjanina dobila pijaću vodu i time stavimo tačku na taj problem, kao što radimo i u Kikindi, gde je pijaća voda takođe viševekovni problem, naglasila je Brnabić.

Ona je istakla da joj je lično bilo stalo da se obezbedi snabdevanje Zrenjanina pijaćom vodom, jer je to obećala građanima i zahvalilia Erste banci koja je pomogla da se do tog rešenja dođe tako što je zajedno sa vladom tražila pravog partnera za taj posao. Premijerka je navela da će Metito u narednih 25 godina upravljati postrojenjem i investirati u njega, nakon čega će ono postati vlasništvo Grada.

Ona je najavila i da će vlada paralelno sa ovim poslom uložiti 510 miliona dinara u sanaciju vodovodne mreže i zamenu azbestnih cevi u Zrenjaninu kako bi voda koju će građani dobiti u svojim domovima bila istog kvaliteta kao ona na izlazu iz fabrike vode.

Gradonačelnik Salapura ocenio je da je potpisivanjem ugovora načinjen veliki korak ka rešavanju problema s kojim prethodne generacije nisu uspele da se izbore. Naveo je da je to što je vlada podržala ovaj projekat dodatna garancija da će on biti uspešno realizovan.

Zahvaljujem građanima na strpljenju koje su imali. Ovo je istorijski trenutak za Zrenjanin. Verujem da će voda u prvom kvartalu 2024. biti bistra, da Zrenjaninci više neće da kupuju flaširanu vodu i da se Zrenjanin više ne spominje po zabrani vode za piće, već po investiticijama, rekao je Salapura.

Direktor Metita Rami Gandur naveo je da je ta kompanija imala više od 3.000 sličnih složenih projekata u svetu. Sigurni smo da će rešenje koje ćemo primeniti biti funkcionalno, kako bi se u bliskoj budućnosti obezbedila najkvalitetnija voda. Ovo je naš drugi projekat i to je samo jedan od koraka u dugoj posvećenosti ovoj zemlji u oblastima pijaće vode i zdrave životne sredine, rekao je Gandur.

On je zahvalio premijerki Brnabić, Evropskoj uniji i drugima koji su se uključili u ovaj projekat. Metito grupa je od 2018. u Zrenjaninu, gde je počela projekat izgradnje postrojenja za prečišćavanja otpadnih voda, koje se sada direktno izlivaju u Begej. Salapura je rekao kako je upravo izdata građevinska dozvola za ovaj objekat i da očekuje da u narednih mesec dana počne njegova izgradnja.

Autor: Tanjug / redportal.rs