U samo dve godine, rešen makedonski raskol i potpisan Temeljni ugovor sa Crnom Gorom ✒️

Na današnji dan 2021. godine Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve je apostolskim žrebom izabrao mitropolita zagrebačko-ljubljanskog za novog patrijarha srpskog.

Sednica Sabora na kojoj je izabran poglavar Srpske pravoslavne crkve održana je u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru. Na taj način je patrijarh Porfirije postao postao prvi srpski patrijarh izabran u najvećem hramu Srpske pravoslavne crkve i drugom najvećeg pravoslavnom hramu na svetu.

Ustoličenje patrijarha je najpre održano narednog dana u Sabornoj crkvi u Beogradu, a zatim i 22. oktobra u Pećkoj patrijaršiji.

Jedan od prvih zadataka patrijarha Porfirija bilo je rešavanje raskola Makedonske pravoslavne crkve, koja se 1967. godine nekanonski odvojila od Srpske pravoslavne crkve. U maju 2022. godine patrijarh Porfirije je služio liturgiju pomirenja u Hramu Svetog Save, zajedno sa arhiepiskopom ohridskim i makedonskim Stefanom, a tri dana ranije je izdat akt o autonomnom statusu MPC u okviru SPC. Potom je 5. juna patrijarh Porfirije uručio i Tomos o autokefaliji Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije.

Foto: spc.rs

Patrijarh Porfirije je 3. avgusta 2022. godine i Podgorici potpisao Temeljni ugovor između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, kojim je rešen status SPC u ovoj državi, gde se više od 15 godina nalazila u neravnopravnom položaju u odnosu na druge crkve i verske zajednice. Potpisivanje Temeljnog ugovora bio je jedan od ciljeva litija koje su počele u zimu 2019. godine pod geslom Ne damo svetinje.

U ime Crne Gore, Temeljni ugovor je potpisao tadašnji predsednik Vlade Dritan Abazović.

Foto: spc.rs

Autor: redportal.rs