Čajna, pečenica, srpska kobasica, viršle, deo su asortimana proizvoda kojima na deklaraciji piše da su proizvedeni u radionici za preradu mesa na Fakultetu veterinarske medicine u Beogradu.
Ono što ih razlikuje od ostalih prerađevina je da su napravljene od pravog mesa i po tradicionalnim receptima, bez dodataka. Na svim proizvodima rade studenti, mada komercijalne prodaje nema. Ipak, prerađevine će se služiti gostima Fakulteta u određenim prilikama.
Prema rečima dr Branka Suvajdžića, asistenta na Katedri za higijenu i tehnologiju namirnica animalnog porekla, u eksperimentalnoj radionici ukusa, kako je zovu, proizvode se suhomesnati i fermentisani proizvodi od mesa.
- U radionici će se praviti čajna kobasica, pečenica, viršle, srpska kobasica, kranjska - navodi profesor Suvajdžić. - Razlikuju se zato što su kvalitetniji, jer se prave od mesa prve kategorije. Za suhomesnate proizvode i fermentisane kobasice, koristimo tradiconalne tehnologije proizvodnje. Od dodataka se koristi samo kuhinjska so i razni začini.
Budući doktori veterinarske medicine u radionici imaju praksu od dve nedelje, koja je izuzetno bitna tokom školovanja.
- Osim proizvodnje, studenti rade senzorsku, mikrobiološku i hemijsku analizu proizvoda koje napravimo u našoj radionici - objašnjava dr Suvajdžić.
- To njima znači mnogo. Osim u radionci, deo prakse obavljaju i u industriji.
Mesnati specijaliteti iz radionice Fakulteta veterinarske medicine, neće biti u slobodnoj prodaji. Priliku da probaju đakonije napravljene po receptima naših baka, već u septembru imaće gosti ove visokoškolske ustanove na svečanosti povodom obeležavanja Dana fakulteta. U planu je da se napravi radionica za preradu mleka, gde bi se pravili fermentisani proizvodi od mleka, kao i sirevi. To bi trebalo da zaživi sledeće godine. Na katedri za biologiju, Fakultet ima svoj pčelinjak, gde se pravi med. Studenti, tokom studija, uz učenje o bolestima i lečenju pčela, prolaze kroz ceo postupak proizvodnje meda.
Nova školska godina počeće sa novim nastavnim programom sa kraćim studijama i više praktične nastave. Suština je obrazovanja stručnjaka spremnih da iz amfiteatra idu odmah u ordinaciju ili na farmu. Umesto šest, za brucoše koji ove godine upisuju fakultet, studije će trajati pet i po godina. Već od prve godine, budući veterinari će ići u laboratorije i klinike, što do sada nije bio slučaj. U trećoj počinje ozbiljan praktični rad, koji je ranije bio "rezervisan" za četvrtu godinu.
Rano je donositi zaključke o talibanima
Istorijski spoj Tesle i Novaka
Autor: Redportal.rs