Na Zanzibaru se meso kornjače smatra delikatesom

Osmoro dece i jedna žena umrli su nakon što su jeli meso morske kornjače u Zanzibarskom arhipelagu, prenosi Skaj njuz. Vlasti kažu da je 78 ljudi hospitalizovano nakon što su jeli meso kornjače na ostrvu Pemba.

Na Zanzibaru se meso kornjače smatra delikatesom. Jedenje kontaminiranog mesa morske kornjače može izazvati helonitoksičnost, retku vrstu trovanja hranom koja može biti fatalna. Ne postoji poznat antidot i pacijentima se može ponuditi samo pomoćno lečenje.

Hadži Bakari, doktor u okrugu Mkoani, rekao je da su laboratorijski testovi pokazali da su svi pacijenti prošlog utorka jeli meso kornjača. On je dodao da je žena koja je preminula u petak majka deteta koje je preminulo dan ranije, takođe od trovanja.

Vlasti Zanzibara, poluautonomnog regiona Tanzanije, poslale su tim za upravljanje katastrofama na ostrvo. Tim je pozvao ljude na Zanzibaru da ne jedu meso kornjače. U novembru 2021. trogodišnje dete i šestoro drugih umrli su na Pembi nakon što su jeli meso kornjače, a tri osobe su završile u bolnici.

Simptomi helonitoksikoze variraju, ali uključuju mučninu, povraćanje i rane u grlu i ustima. U teškim slučajevima, pacijenti mogu patiti od slabosti mišića, delimične paralize, a neki mogu pasti u komu.

Autor: redportal.rs