Vozači Oprez!Sredina avgusta je vreme kada su gužve na putevima velike. 😲😲

Sredina avgusta je vreme kada su gužve na putevima velike. Danas se u Guči završava Sabor trubača, manifestacija za koju se posebno spremaju muzičari, posetioci, ali i saobraćajna policija.

Major policije Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćajne policije ima poruku za vozače, uz naglasak da je strpljenje ključ.

Istakao je na šta bi posebno vozači trebalo da obrate pažnju tokom održavanja raznih manifestacija tokom leta.

Foto: Kurir.rs/MUP

Posebna "policijska pažnja" u zapadnoj Srbiji. Ako bi se kao kriterijum uzelo stanje bezbednosti saobraćaja može se reći da je to apsolutno dalo rezultate jer za nekoliko dana koliko festival u Guči traje nije zabeležena nijedna saobraćajna nesreća što je svojevrsni raritet.

U Guči već 15 godina nije bilo težih saobraćajnih nesreća što je doprinelo pojačano prisustvo saobraćajne policije.

Akecenat na alko-testu. Građani koji putuju ka Guči mogu videti veći broj patrola saobraćajne policije na svim prilaznim putevima Guči.

Kao i svage godine, akcenat je kontrola alkoholisanosti, ali kontrolišu se i drugi prekršaji, ne samo zbog festivala u Guči već i zbog turističke sezone, ogromna je gužva na tom delu puta.

Policija je na terenu, velike napore ulažu na regulisanju saobraćaja i obezbeđivanju optimalne protočnosti.

Za ulazak u Guču nekoliko prstenova. Vid kontrole koja se praktikuje više od 10 godina, ne samo u Guči, a ideja je da niti jedno vozilo ne napusti prostor održavanja festivala, a da vozač ne bude alkotestiran i to daje rezultate.

Broj prekršaja pre deset godina kretao se između 600 i 700 a u proteklih nekoliko dana svega 70 vozača je iskuljčeno iz saobraćaja zbog vožnje pod dejstvom alkohola - 10 je zadržano na trežnjenju. Daleko je manji broj prekršaja i vozači znaju za taj vid kontrole. Samo oni entizujastički se upuštaju u tu avanturu, da napuste prostor nakon konzumacije alkohola.

Ne pokušavajte da "ukradete" 100 metara nepropisnim preticanjem. Ne samo zbog festivala u Guči, sada je vikend i pojačan je tranzit zbog turističke sezone - istorijski broj vozila zabeležen je na putevima. Čačak je takvo područje gde najveći broj građana koji tranzitiraju ka zapadnoj Srbiji neće izbeći gužvu.

Na prostoru između Čačka i Ovčar banje je puna linija na celoj deonici - biće pojačajn intenzitet saobraćaja sa obe strane.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Apel vozačima da ne pokušavaju da "ukradu" 100 ili 200 metara nepropisnim preticanjem, jer je preticanje kolone vozila preko pune linije nasilnička vožnja.

Pojačana kontrola brzine, međunarodna akcija se sprovodi u blagoj senci fetivala u Guči ali nije manje važna, od ponedeljka se sprovodi u 30 zemalja.

Za šest dana zabeleženo je više od 20.000 prekršaja prekoračenja brzine. Stalno se potencira merenje prosečne brzine jer prekoračenje brzine doprinosi nastanku saobraćajne nesreće.

Na put krenite odmorni. Vrlo je nezahvalno savetovati kada bi krenuli na duži put. Ne bi trebalo voziti po velikim vrućinama a profesionalni vozači su naviknuti na vožnju noću.

Vozači treba da kreću na put odmorni, sprovodi se kampanja "Vozi odmoran", i da prave pauze na svaka dva sata i ne kraće od 15 minuta.

"Kad pijem ne vozim" Projekat se sprovodi 15 godina i to je kampanja sa najevećom tradicijom.

deja je da se što više građana odvrati da voze pod dejstvom alkohola. Nije slučajno što je intezivirana u ovom trentuku zbog festivala.

Autor: Redportal.rs