Primetne su različite reakcije biljaka na nepovoljne uslove ☝️

Kada posmatramo svoje biljke, često obraćamo pažnju na različite znake kako bismo utvrdili šta im je potrebno. Međutim, jedan od često zanemarenih aspekata jeste način na koji biljka suši. Ovaj proces može biti dragocen pokazatelj nedostatka određenih elemenata ili uslova u njenom okruženju.

Ako primetimo da se listovi biljke suše od ivica ka sredini, to može ukazivati na nedostatak vode ili lošu drenažu zemlje. U takvim situacijama, potrebno je prilagoditi raspored zalivanja ili promeniti zemljište kako bi se poboljšala cirkulacija vode.

Sa druge strane, ako listovi žute ili opadaju pre nego što se osuše, to može ukazivati na nedostatak hranljivih materija, poput azota, gvožđa ili magnezijuma. Dodavanje odgovarajućeg đubriva ili promena supstrata mogu pomoći biljci da povrati svoj zdrav izgled.

Još jedan važan pokazatelj je način na koji biljka reaguje na sušenje. Ako se lišće suši naglo i postaje krto, može biti znak da biljci nedostaje vlage u vazduhu. Ova situacija često zahteva promenu lokacije biljke ili upotrebu ovlaživača vazduha kako bi se stvorili optimalni uslovi.

Stoga, obratite pažnju na način na koji vaše biljke suše. Njihov odgovor može biti ključan pokazatelj šta im nedostaje kako biste ih održali zdravim i srećnim.

Autor: Balša Stupar