Visoki Dečani ponovo ugroženi

Portparol KFOR-a Antonio Minutela izjavio je da su pripadnici KFOR-a iz Velike Britanije juče boravili u Goraždevcu sa jedinim ciljem - da osete puls stanovništva u vezi sa različitim temama, a jedna od njih je bezbednosna percepcija stanovništva koje živi u opštini Dečani i oko manastira Visoki Dečani.

Minutela je za KoS Sev naveo da je reč o ispitivanjima građana koja su deo rutinskih aktivnosti, s ciljem praćenja trenutne situacije.

Dodao je da nije bio prvi put da se takva aktivnosti sprovode i da ih Kfor obično obavlja širom Kosova i Metohije.

- Ova ispitivanja kroz razgovore takođe uključuju percepciju građana prema Kforu. Ne prisiljavamo nikoga da odgovori i uvek i u potpunosti radimo s ljudima poštujući njihovo dostojanstvo, bez obzira na njihovu etničku pripadnost - naglasio je Minutela.

Stanovnici Goraždevca rekli su juče da su uznemireni jer su im pripadnici britanskog Kfora postavljali pitanja koja se odnose na bezbednost manastira Visoki Dečani.

Kako prenosi Radio Goraždevac, oni su ispričali da su ih pripadnici te misije pitali kakvo je njihovo mišljenje o tome da li bi bilo dobro da manastir umesto Kfora obezbeđuje kosovska policija.

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić rekao je da ni manastir ni Eparhija raško-prizrenska nisu obavešteni o bilo kakvoj anketi ili prenosu zaštite manastira na kosovsku policiju.

On je podsetio na tešku situaciju u kojoj manastir živi već 22 godine, izložen oružanim napadima i pritiscima privremenih prištinskih nstitucija koje, kako kaže, ne poštuju ni zakone ni sudske odluke sopstvenih sudova.

- Posebno začuđuje da KFOR prethodno o ovim pitanjima nije pitao za mišljenje ni našu Eparhiju ni manastir Visoki Dečani, koji su ovih dana zatražili dodatnu zaštitu nakon najnovijih pretnji i incidenata. Ovakve ankete u našem narodu doživljavaju se kao svojevrsan pritisak i provokacija i ne vode izgradnji poverenja - rekao je Janjić za Radio Goraždevac.

Podsećamo da ova vest dolazi u jeku napada na manastir Visoki Dečani kada privremena vlast u Prištini želi da im otme imovinu.

Autor: redportal.rs / espreso.rs