Državljani Srbije i dalje zbog pandemije neće moći da bez ograničenja putuju u zemlje Evropske unije, zaključili su danas bez rasprave ambasadori članica EU

Nova procena oko stepena zaraze u Srbiji biće obavljena krajem septembra.

Za sada ostaje nepromenjen spisak zemalja čiji gradjani i dalje moraju u karantin ili da obave test za korona virus rekli su zvaničnici upućeni u odluku Komiteta ambasadora stalnih predstavnika EU (COREPER).

Gradjani Srbije i dalje moraju u četrnaestodnevni karantin i urade PCR test ako putuju u Belgiju.

Po zvaničnicima u Savetu ministara EU, neke članice Unije su smatrale da bi, zbog znatno manje zaraze i bolje epidemiološke situacije, Srbiju ipak trebalo skinuti sa spiska zabrane, ali je većina ambasadora bila mišljenja da se konačna odluka ostavi za kraj meseca.

Većinski stav predstavnika članica EU je bio da u Srbiji ipak stepen zaraze premašuju ključno merilo Unije da za odobrenje putovanja: najviše 16 zaraženih korona virusom na 100.000 stanovnika.

Izvori u Briselu su rekli da je preovladala bojazan da bi otvaranje Unije za nove zemlje moglo pogoršati ionako sve lošiju situaciju i izazvati porast zaraze u zemljema evropske dvadesetsedmorice.

EU zasad dopušta da u Uniju mogu putovati samo državljani Australije, Kanade, Gruzije, Japana, Maroka, Novog Zelanda, Ruande, Južne Koreje, Tunisa i Urugvaja zemalja gde se smatra da je epidemiološka situacija bezbedna.

Odluka Komiteta ambasadora stalnih predstavnika članica EU nije pravno obavezujuća za članice Unije, od kojih svaka posebno može doneti odluku o tome čijim državljanima će odobriti dolazak na svoju teritoriju.

Autor: beta.rs / Redportal.rs

#EU

#Korona virus

#Srbija

#ulaz u eu