Ovo voće se može jesti bez ograničenja 👇

Izbor je veliki, a važno je da ga uzimate zbog obilja vitamina i minerala, kao i dijetnih vlakana. Ipak, budite umereni.

Ako znate koliko je običan šećer zastupljen u svakodnevnoj ishrani verovatno ćete poželeti da neke od proizvoda makar privremeno uklonite iz jelovnika. Ovo ponekad može biti neverovatno težak podvig. Neke osobe poput dijabetičara moraju da budu informisane o svim proizvodima koji sadrže šećer. Takođe, osobe koje su na restriktivnim dijetama moraju da prate i unos šećera.

Iako voće sadrži puno zdravih hranljivih materija, neke voćke imaju više šećera od drugih. To su prosti šećeri koji se brzo resorbuju. Evo liste onog voća koje ima najmanje šećera 👇:

Avokado

Iako nije baš prvo što vam pada na pamet kad pomislite na voće, avokado je neverovatno siromašan šećerom - ima 0,7 grama šećera na 100 grama ploda bez koštice. To je manje od 1 odsto šećera, iako je udeo ugljenih hidrata (čitaj vlakana) čak 8 odsto. Avokado ima puno zdravih masti koje će vam pomoći da se zasitite.

Limeta i limun

Citrusi koji su poznati po visokom sadržaju vitamina C, limeta i limun su prilično kiselo voće. Ne sadrže puno šećera (limeta 1,7 odsto, a limun 2,5 procenata). Zimi su najbolji prijatelj svakog čaja.

Maline

Verovali ili ne, malina sadrži tek 4,4 odsto šećera, iako je sadržaj ukupnih ugljenih hidrata oko 12 procenata. Ovo znači da celo pakovanje od 125 grama koje se u našim prodavnicama može pronaći ima svega jednu kafenu kašičicu šećera. Vlakana ima duplo više, pa je malina jedno od voća koje ima dobru zasitnu moć, a dobro je i za probavu. Iako im nije sezona, dobre su i zamrznute.

Jagode

Jagode su poput malina iznenađujuće oskudne šećerom uzimajući u obzir da su tako slatke i ukusne. Ukupan sadržaj šećera je 4,9 odsto, a vlakana ima duplo manje. Stotinak grama jagoda zadovoljava dnevno preporučen unosa vitamina C. Eto, da znate za sledeću sezonu.

Kupine

Kupine baš kao i jagode sadrže oko 4,9 odsto šećera. Sezona im tek dolazi, imaćete priliku da se osvežite bez straha da unesete previše šećera. One takođe sadrže i antioksidante, kao i duplo više vlakana od jagoda, dakle oko 5 odsto. Od minerala sadrže gvožđe, kalijum, bakar, mangan, kao i vitamine C, B i provitamin A.

Lubenice

Lubenice su definicija za letnje voće. Verovatno niste ni pomišljali da su bogatije šećerom od prethodnih voćki, ali eto. Sadrže oko 6 odsto šećera, nešto malo vlakana i proteina, kao i vitamina i minerala, a ostalo je voda. Definitivno najukusniji plod koji sadrži gvožđe i magnezijum.

Grejpfrut

Još jedno citrusno voće koje je popularno tokom cele godine a ima malo šećera je grejpfrut. Svega 7 odsto čini šećer. Iako grejpfrut sigurno nije prvi izbor za voće sa niskim udelom šećera, verovatno jeste među osobama na dijetama. Grejpfrut sadrži enzime koji sagorevaju masti, ali može negativno da utiče na neke lekove protiv hipertenzije, visokog holesterola i aritmije. Ako pijete lekove za navedene bolesti, izaberite drugo voće.

Dinje

Dinja nam svojom žuto-narandžastom unutrašnjošću poručuje da je bogata beta karotenom, a što se tiče sadržaja šećera, ima ga malo više nego lubenica, tek 8 odsto. Ali zato je bogata vitaminima i mineralima.

Kivi

Baš kao i sve prethodne voćke i kivi je bogat vitaminom C, ali sadrži nešto više od njih, 9 procenata, odnosno devet grama na 100 grama ploda. Dobra stvar je što su dostupni tokom cele godine i pravo su sredstvo za jačanje imuniteta naročito u zimskim mesecima.

Narandže

Narandže su zimsko voće broj 1 po mišljenju mnogih, a presudno za takav stav je verovatno bogat sadržaj vitamina i minerala bez preterivanja u šećerima. Narandže imaju oko 9 odsto šećera. Leti nisu posebno popularne, ali redovan su sastojak mnogih šejkova i voćnih salata.

Kada jedete bilo koje voće, na primer, u okviru užine, ne treba da preterujete u tome, umerenost je i ovde bitna.

Autor: Nezavisne.com