Granice EU su granice Austrougarske monarhije?

Ovih dana se u javnosti dosta govori o periodu nakon 5. oktobra. Duhovi prošlosti uzburkani su povodom serije Porodica, koja opisuje poslednje dane pred hapšenje Slobodana Miloševića, a jedan od glavnih aktera dešavanja opisanih u seriji jeste i Čedomir Jovanović, koga glumi Milan Marić.

Upravo je Čedomir Jovanović bio gost emisije Četvrtkom u 9 na RTS-u, u kojoj je govorio o tom periodu, u kome je kao jedan od najbližih saradnika pokojnog premijera Zorana Đinđića bio jedan od najangožavanijih i najinformisanijih političara.

IZVOR: TW / @Ceda_Jovanovic

Prema njegovim tvrdnjama, uprkos percepciji javnosti da je tadašnja vlast DOS-a u zapadnim zemljama imala otvorena sva vrata, Đinđić je imao vrlo neprijatne susrete i razgovore sa liderima vodećih zemalja EU.

Jedan od njih je i razgovor sa Gerhardom Šrederom iz 2003. godine, u kome je tadašnji nemački kancelar, prema Jovanovićevoj tvrdnji, Đinđiću jasno stavio do znanja da za Srbiju nema mesta u Evropskoj uniji.

- Zoran Đinđić se video i sa Gerhardom Šrederom. Šreder je bio besan zbog toga što mi insistiramo na Kosovu, jer Irak je tada bio tema. Zoran mu je rekao tada: "Ono što je vama Irak, to je meni Kosovo. Hoću da znam koje su granice moje zemlje". Šreder ga je pitao zašto je to uopšte važno, a Đinđić je rekao da je to zato što žele Srbiju u Evropi. Na to mu je Šreder rekao: "Pa vi ste veća Evropa od mene, pogledajte kako izgledate, kako govorite. Ali, Srbija nikad neće biti deo Evropske unije. Granice EU su granice Austrougarske monarhije, plus front ka Rusiji". I tako su se rastali - rekao je lider LDP, koji je tada bio deo vlade Zorana Đinđića.

Prema svedočenju Čedomira Jovanovića, ovaj razgovor između nemačkog kancelara i srpskog premijera desio se nakon pokušaja atentata kod tadašnje hale Limes, što znači neposredno pred Đinđićevu smrt.

- Zoran je želeo to da reši, ne nikoga da prodamo. On je otišao u Nemačku sa užasnom povredom, onim gipsom na nozi. Nama je bilo jasno šta se dešava sa Kosovom - kazao je Jovanović.

Ceo intervju sa Čedomirom Jovanovićem možete poslušati na sledećem snimku:

IZVOR: YT / RTS Sajt - Zvanični kanal

Autor: redportal.rs

#ceda jovanovic

#cede jovanovica

#cedi jovanovicu

#đinđić srbija eu

#đinđiću srbija eu

#šreder rekao đinđiću

#šreder srbija eu