Eparhija zabrinuta zbog obijanja 6 hramova i crkvenih objekata za 10 dana

KiM: Na teritoriji Eparhije raško-prizrenske u proteklih nekoliko nedelja desio se niz provala i pljački pravoslavnih objekata. Kako je registrovala Raško-prizrenska eparhija, samo u poslednjih 10 dana 6 hramova i crkvenih objekata su provaljeni i opljačkani.

Prema izveštajima koje su Eparhiji dostavili parohijski sveštenici, provale su se dogodile na sledećim lokacijama:

Crkva Svetih apostola Petra i Pavla u Klokotu: Šestog marta na Zadušnice nepoznati počinioci su provalili u hram, pri čemu su oštetili ulazna vrata, polomili prozor, tupim predmetom pokušali da sastružu zlatne listiće, kojima je centralna ikona bila prekrivena (pri čemu su je uništili), i ukrali oko 200 evra.

Crkva Svete Trojice u Partešu: Istoga dana. U ranim jutarnjim časovima nepoznata lica provalila su u pravoslavnu crkvu. Izvršena je premetačina i obijena kasa, u kojoj se nalazio novac od dnevnog prihoda ostvarenog od prodaje sveća povodom Zadušnica. Nepoznato lice je iz hrama odnelo plaštanicu sa Hristovog groba, ikonu Svetog Jovana Krstitelja i novac iz kase, u iznosu od 15.000 dinara i 70 evra.

U selu Gornja Gušterica u opštini Gračanica u noći između 15. i 16. marta obijena je i opljačkana Crkva Svete nedelje. Iz crkve je ukraden novac sa ikona u vrednosti od 5.000 dinara (45 evra), ulazna vrata su provaljena i pričinjena je i druga materijalna šteta, a provalu su primetili meštani ovog sela u jutarnjim časovima sa svojim sveštenikom i o tome obavestili policiju, koja je napravila uvid.

U opštini Štrpce, u selima Drajkovice i Donja Bitinja, 13 . marta nadležni sveštenik je prijavio provalu i pljačku u 2 crkve u njegovoj parohiji: prvo, u selu Drajkovice, u Crkvi Svetih 40 mučenika sevastijskih, nepoznate osobe su nasilno ušle i ukrale određenu količinu novca. Potom, u Donjoj Bitinji provaljeno je u crkvu i crkveni zvonik Hrama Svetog Dimitrija, pri čemu su demolirana ulazna vrata, a iz crkve je odneseno 3.000 dinara.

U opštini Peć u selu Vitomirići sveštenik je 12. marta prijavio da je provaljeno u parohijski dom u izgradnji pored Hrama Svetog apostola Luke. U provali je ukraden građevinski materijal u vrednosti od oko 4.000 evra.

Svi slučajevi su prijavljeni Kosovskoj policiji, navela je eparhija.

Kako je istaknuto u saopštenju:

I ovom prilikom Eparhija raško-prizrenska još jednom izražava duboku zabrinutost zbog učestalih slučajeva obijanja naših hramova na Kosovu i Metohiji. Ovoliko provala i krađa u kratkom vremenu izaziva uznemirenost među našim sveštenstvom i narodom, posebno u ove svete dane Velikog posta.

Eparhija apeluje na Kosovsku policiju, ali i međunarodne organizacije, da učine maksimalan napor da se napadi na verske objekte spreče i da se odgovorni privedu pravdi. Učestale krađe i provale na našim hramovima takođe pokazuju da je neophodno da se preduzmu dodatne mere bezbednosti.

Autor: kossev.info

#2004.

#Eparhija raško-prizrenska

#Gračanica

#Kosovo i Metohija

#Obijanje crkava

#Srbija

#martovski pogrom

#peć

#Štrpce