Stručnjaci pozivaju na novo zaoštravanje mera

U poslednja 24 časa u Srbiji je registrovano još 4.576 slučajeva zaraze koronavirusom. Toliko je, naime, bilo pozitivno od ukupno 16.816 osoba testiranih u prethodnom danu.

Od prethodnog preseka, od posledica izazvanih koronavirusom na teritoriji Srbije preminulo je, nažalost, još 20 osoba.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta Batut, u zdravstvenim ustanovama širom Srbije trenutno se na respiratoru nalazi 189 pacijenata.

Podsećamo da su dosadašnji crni rekordi 7.999 pozitivnih, 353 pacijenta na respiratoru i 69 preminulih ljudi u jednom danu, dok su juče brojevi iznosili: 4.091 pozitivan, 176 pacijenata na respiratoru i 17 preminulih osoba.

Proces imunizacije u Srbiji za sada protiče u najboljem redu, prema rečima stručnjaka. Broj upotrebljenih doza vakcine u našoj zemlji danas u podne je premašio 1.725.133, što Srbiju čini 2. zemljom u Evropi po broju upotrebljenih vakcina na 1.000.000 stanovnika, odmah iza Ujedinjenog kraljevstva. Broj revakcinisanih osoba na teritoriji cele države do danas je 625.961, što Srbiju čini 1. zemljom u Evropi po procentu revakcinisanog stanovništva.

Zbog povećanog broja novozaraženih, posednjih dana izraženi su apeli medicinske struke da se uvedu znatno oštrije mere, koje bi potpuno suzbile okupljanja i kretanje ljudi. Sličnu izjavu daj je i prof. dr Radmilo Janković, zamenik direktora UKC Niš, koji je situaciju opisao dramatičnom.

- Ne mora da bude policijski čas, ali na ulici ne sme biti grupa veća od 3-4 ljudi, nikakvog okupljanja u zatvorenom prostoru, osim onoga što se mora, kao što je odlazak do prodavnice. I nemamo alternativu osim da nastavimo s imunizacijom - rekao je dr Janković.

Autor: redportal.rs

#Covid19

#Vakcina

#beoj zaraženih

#korona

#kovid

#krizni stab

#kriznog staba

#nove mere

#obolelih

#preminulih

#umrlih

#vakcinacija

#vakcinacije

#vakcinisanja

#vakcinisanje