Gradonačelnik Beograda predložio i potencijalnu lokaciju za podizanje spomenika

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić ponovio je da armijski general Dragoljub Draža Mihailović, načelnik štaba Vrhovne komande Jugoslovenske vojske i ministar vojske, mornarice i vazduhoplovstva Kraljevine Jugoslavije tokom Drugog svetskog rata, zaslužuje spomenik u centru Beograda.

Šapić je ponovo javno pozvao da izmeštanje posmrtnih ostataka bivšeg jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita iz Kuće cveća u okviru Muzeja Jugoslavije, ali i četvorice istaknutih komunističkih funkcionera - Moše Pijade, Iva Lole Ribara, Đura Đukovića i Ivana Milutinovića sa Kalemegdana.

Ako su Španci posle 44 godine mogli da izmeste generala Franka iz Doline palih na neko normalno groblje, možemo i mi ove. Nismo varvari, za razliku od boljševika i komunista, koji su generalu Draži Mihailoviću rasuli kosti, da ni danas ne znamo gde se nalaze, mi nikome nećemo rasuti kosti. Smatram da je važno da se suočimo sa komunističkom prošlošću, drago mi je što je predsednik Vučić govorio, kada je govorio o situaciji na Kosmetu, o pogubnosti perioda nakon Drugog svetskog rata, i da su komunisti najviše uticali na ubrzanje ovog stanja u kome se danas nalazimo i duplirali teritoriju AP Kosova i Metohije. Isto tako su 1943. godine nastali i delovi Hrvatske, koji nikada nisu bili njen deo, i onda su se devedesetih godina ponašali kao da je istorija počela te godine.

On je predložio i lokaciju na kojoj bi se mogao naći spomenik generalu Mihailoviću:

General Mihailović treba da ima spomenik na jednom dostojanstvenom mestu u centru grada, predložiću da to bude park Terazijska terasa. Očekujem da ćemo za to dobiti podršku i demokratski orijentisane opozicije, jer su upravo oni početkom 2000-ih izjednačili ravnogorski pokret.
View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Šapić - službeni (@gradonacelnikbg)

IZVOR: IG / @gradonacelnikbg

Autor: redportal.rs