Jednostrane akcije Prištine ugrožavaju mir i stabilnost Zapadnog Balkana, navodi članica Predstavničkog doma Kongresa SAD u pismu ✒️

Članica Predstavničkog doma Kongresa SAD iz redova republikanaca Klaudija Teni uputila je pismo američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu povodom situacije na Kosovu i Metohiji.

Ona je u pismu izrazila duboku zabrinutost zbog kontinuiranog maltretiranja Srba na Kosovu i Metohiji i nedostatka reakcije administracije predsednika Džozefa Bajdena. Od državnog sekretara Blinkena zatražila je i informacije o tome šta će Stejt department preduzeti kako bi obezbedio da se poštuju prava Srba na Kosovu i Metohiji ukoliko Aljbin Kurti nastavi da ignoriše međunarodne obaveze, dodajući da jednostrane akcije privremenih institucija u Prištini ugrožavaju mir i stabilnost Zapadnog Balkana.

Ovo ne samo da ignoriše tekući Dijalog posredovan od strane EU, već takođe ugrožava mir i stabilnost u regionu, KFOR trupe i građane Kosova.

Klaudija Teni podseća da se radi o kontinuiranim provokacijama Aljbina Kurtija protiv srpskog stanovništva koje traju godinama i zatražila da se povećaju napori u zaštiti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, kroz proaktivnu ulogu KFOR-a.

IZVOR: X / @RepTenney

Autor: redportal.rs