Samo EU može da vam pruži nezavisnost i suverenost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostiće danas i sutra francuskog kolegu Emanuela Makrona, koji je napisao autorski tekst za današnju Politiku.

- Čast mi je što dolazim u Srbiju na poziv predsednika Vučića posle prve posete u kojoj sam bio, ima već pet godina, s ambicijom da ponovno povežem niti jednog davnašnjeg prijateljstva, koje se kalilo na frontu Prvog svetskog rata sa još živim sećanjima na vojsku na Solunskom frontu. Tada sam bio duboko dirnut toplinom dočeka koji mi je upriličen i koji je još više učvrstio moje uverenje u snagu i vitalnost veza koje spajaju nas, Francuze i Srbe.

Foto: AP/Sarah Meyssonnier

Naši odnosi, razmene i partnerstva se razvijaju

Od tada, naši odnosi, naše razmene i naša partnerstva su se još više razvili. Kao dokaz za to navodim velike projekte u koje su uključene prvorazredne francuske kompanije; podršku koju pruža Francuska agencija za razvoj na brojnim radovima u Srbiji, posebno u oblasti energetske tranzicije. Navodim takođe i obnovu naših razmena mišljenja na intelektualnom planu, o čemu je svedočilo učešće Francuske kao počasnog gosta na Sajmu knjiga u Beogradu pre nekoliko meseci.

Ponovo dolazim u Srbiju s jednostavnom porukom: Evropskoj uniji i njenim zemljama članicama potrebno je da imaju jednu snažnu i demokratsku Srbiju u njihovom okrilju i Srbiji je potrebna jedna snažna i suverena Evropska unija da brani i promoviše njene interese, uz poštovanje svog identiteta.

Autor: Novosti.rs