Na mostu na Ibru su i dalje karabinjeri KFORA

Više od dve nedelje Priština najavljuje otvaranje glavnog mosta na Ibru, čemu se oštro protive Evropska unija, OEBS, Euleks, Kfor, Sjedinjene države. Ističu da ta tema mora da bude deo dijaloga Beograda i Prištine, uz posredstvo EU. Šef srpske diplomatije veruje u odgovornost misije Kfora i predstavnika međunarodne zajednice, kojima je kao i Srbiji u interesu da se sačuvaju mir i stabilnost.

Iako ne želi da spekuliše o scenarijima, portparol Evropske unije Peter Stano kaže da se o Kurtijevoj najavi da će otvoriti most na Ibru stalno raspravlja. Ponavlja stav Evropske Unije da treba izbegavati jednostrane, nekoordinisane korake, i razgovarati u okviru dijaloga.

- To je stav svih partnera i saveznika vlasti u Prištini, da bi učinile veoma dobru uslugu sebi i svom narodu kada bi slušale i čule poruke partnera i saveznika - ističe Stano, a prenosi RTS.

Na mostu na Ibru su i dalje karabinjeri Kfora. Zatvoren je za saobraćaj, ali to bi moglo ubrzo da se promeni, poručio je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti iz Čikaga.

- Učinićemo to što je pre moguće, ali nećemo iznenaditi naše evropske i američke prijatelje i nećemo dozvoliti da se ovo pitanje odugovlači - rekao je Kurti.

O tome je sa Vjosom Osmani razgovarao i pomoćnik generalnog sekretara NATO-a. Dok ona odluku o otvaranju mosta vidi kao "čin normalizacije i integracije u interesu svih građana, bez obzira na etničku pripadnost", Boris Ruge poručuje - "sve odluke o mostu na Ibru moraju se donositi kroz dijalog i koordinaciju".

- Verujem u odgovornost misije Kfora, odgovornost predstavnika međunarodne zajednice, kojima je kao i Srbiji u interesu da se sačuvaju stabilnost i mir i da se sačuva multietnički karakter naše južne pokrajine. Sve ono protiv čega je Kurtijev režim delovao u prethodnom periodu. Zbog toga sam uvek duboko uznemiren kada vidim da on dobije platformu da neistine o Srbiji, o situaciju u regionu širi negde drugde, ali i time smo se zabavili u prethodnim danima i kroz moje obraćanje određenim nevladinim organizacijama koje su ga ugostile nedavno. Tako da, ono što mogu da kažem je da ćemo mi nastaviti odgovorno i ozbiljno da tretiramo tu situaciju, da pojačavamo podršku srpskom narodu na Kosovu i Metohiji - poručio je ministar spoljnih poslova Marko Đurić.

U međuvremenu, kandidat za premijera iz redova DPK Bedri Hamza sastao sa Aleksandrom Kasanofom, novim zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan.

Analitičari su saglasni da su SAD tim potezom poslale poruku Kurtiju.

- I to jeste poruka da se računa nekog drugog. To može da bude i više poruka. To može biti poruka Kurtiju da ukoliko nije kooperativan da će Amerikanci naći nekog ko hoće, a to su svojevremeno i uradili - objašnjava politikolog Ognjen Gogić.

Polemiše se i da li bi Brisel mogao već postojeće mere prema Prištini da pooštri, ukoliko Kurti ne odustane od odluke da otvori most na Ibru. Te mere su na snazi od juna prošle godine.

Autor: Rts.rs