Radna etika i disciplina ☝️

Posvećenost svakodnevnom treningu, koji mu omogućava da održi vrhunsku formu, predstavlja jedan od glavnih razloga zašto Novak Đoković, najbolji teniser svih vremena, svoj prepoznatljivi talenat kruniše fenomenalnim rezultatima tokom svih ovih godina.

Nakon osmočasovnog sna, Đoković započinje dan sa istezanjem celog tela kako bi opustio ukočene mišiće. Ponekad uključuje i joge i Tai chi u svoju rutinu istezanja.

Nakon doručka, Nole odlazi na teren da trenira, udarajući lopticu sa svojim trening partnerom oko 2 sata. Intenzitet varira u zavisnosti od toga da li su u toku turniri ili pripremni period. Trajanje i intenzitet vežbi prilagođavaju se, dakle, prema potrebi.

Nakon intenzivnog treninga sledi period hlađenja uz istezanje.

Posle ručka, Đoković odlazi u teretanu gde radi vežbe snage, tačnije dizanja tegova i vežbe otpora. Kako bi pripremio svoje telo za mečeve, u fokusu su mu vežbe za ruke i ramena poput sklekova i zgibova, kao i vežbe za donji deo tela poput skokova na kutiju i čučnjeva sa šipkom.

I nakon ovog treninga sledi period odmora i oporavka, koji je traje različito u zavisnosti od toga da li je tog dana imao i meč ili samo trening.

Na dan zvaničnog meča, kako pre, tako i posle, Nole sprovodi rutinu oporavka koja uključuje vežbe sa foam roller-om za donji i gornji deo leđa, zadnje lože i kvadricepse, kao i vežbe za listove i ramena. U oporavak je uključeno i vreme provedeno u fitness podu, komori koja pomaže povećanju cirkulacije krvi u celom telu i pomaže u oporavku mišića, zatvara njegovu svakodnevnu rutinu treninga.

Novak Đoković nije samo vrhunski teniser na terenu, već i van njega. Njegova posvećenost svakodnevnom treningu i rutini oporavka ključni su faktori koji mu pomažu da ostane u vrhu svetskog tenisa. Ova detaljna rutina ne samo da pokazuje njegovu fizičku spremnost, već i njegovu predanost ka stalnom napretku i održavanju vrhunske forme zahvaljujući kojoj je neprikosnoven tokom svih ovih godina.

Autor: Balša Stupar