AKTUELNO

Sa gornjeg dela mosta koji je namenjen pešacima se mogu videti katedrala Sv. Pavla, toranj glavne pošte i banka.

Tauerbridž ( engl. Tower Bridge) - je pokretni most preko reke Temze, a ime je dobio po obližnjoj Londonskoj kuli i vremenom je postao jedan od ikonskih simbola Londona. 

Nekad se Tauerbridž poistovećuje sa Londonskim mostom koji se nalazi oko osam kilometara uzvodno. Izgrađen je u 19. veku  jer se zbog širenja grada pojavila potreba za novim mostom u istočnom delu Londona. 

Po izlasku konkurusa stiglo je preko pedeset različitih kreativnih rešenja kako bi most trebao da izgleda. Na kraju je odabrano rešenje arhitekte Ser Horasa Džounsa koji je preminuo neposredno nakon dobijanja posla a radove je završio ser Džon Vulf-Ber. Princ od Velsa, budući kralj Edvard VII otvorio je most 1894. 

Iako se ne vidi na prvi pogled Tauerbridž je betonsko-čelični most koji je u dekorisan sa preko 31 milion kamenih cigli koje odaju onaj starinski utisak. Most je dužine 244 m i ima dve kule, svaka visoka 65 m između kojih se na dva nivoa nalaze statični i pokretni deo.

Donji nivo se sastoji od dva pokretna segmenta koji se za jedan minut podižu do ugla od 83° i namenjeni su kombinovanim pravcima, dok je gornja zamišljena kao pešačka alternativa za sve one koji ne žele da čekaju na spuštanje rampi u vreme kada je most podignut kako bi omogućio prolazak brodovima. 

Ako se popnete do pešačkih prolaza, videćete  prelepu panoramu Londona. Sa pešačkog dela mosta se mogu videti  katedrala Sv. Pavla, toranj glavne pošte i banka koja se nalazi u poslovnom delu grada. Ovaj poznati most dnevno pređe oko 40.000 ljudi.

Autor: Red

#London

#Tower Bridge

#Ujedinjeno Kraljestvo