AKTUELNO

Palata Cvinger je jedna od najpoznatijih baroknih zgrada u Nemačkoj

Palata Cvinger nalazi se u Drezdenu, glavnom gradu pokrajine Saksonija u istočnom delu Nemačke. Ova palata jedna je od najpoznatijih baroknih zgrada u Nemačkoj. 

Mesto na kom je palata izgrađena je nekada bio deo gradske tvrđave od koje je sačuvan samo spoljni zid. Ime potiče od nemačke reči koja označava dvorište ispred zamka, ili gradske kapije, namenjeno odbrani. Gradnja ovog arhitektonskog remek dela počela je početkom 18. veka po nalogu Fridriha Avgusta Snažnog – kralja Saksonije, Litvanije i Poljske. Izgradnja palate počela je 1710. a završena je 1728. Graditelj je bio dvorski arhitekta Mateus Danijel Pepelman, a palata je formalno otvorena 1719. ceremonijom venčanja princa elektora Frederika Avgusta sa kćerkom habrzburškog cara Jozefa I, nadvojvodkinjom Marijom Jozefom.

Palata se sastoji od nekoliko građevina a u jednoj se čuvaju predmeti kralja Avgusta II Snažnog, koji su neprocenjive vrednosti, kao što je čuveni Zeleni dijamant. Takođe se mogu videti kolekcije ceremonijalnih oružja, oklopa i regalija kao i kolekcije umetničkih dela i slika poznatih umetnika.

U dvorskom kompleksu se nalazi i čuveni Zid tj. mozaik na kom su svi vladari Saksonije, koji je nekim čudom preživelo bombardovanje Drezdena 1945.

Danas veliko dvorište palate okružuju muzeji: Muzej porcelana, Galerija slika Starih Majstora (jedna od najbogatijih kolekcija slika umetnika 15. i 16. veka), salon matematike i fizike i Nimfino kupatilo. Zbog svojih baroknih građevina drugi naziv za Drezden je Firenca na Elbi.

Autor: undefined

#Cvinger

#Dresden

#Zwinger