Bosna i Hercegovina pokušava da eliminiše Srbiju kao ključnog partnera Republike Srpske, kako Srbija ne bi mogla da pomogne Srbima u Srpskoj, izjavio je danas srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik

Na pitanje kako vidi najavu novog pokretanja tužbe BiH protiv Srbije za genocid, Dodik kaže da bi u BiH bili presrećni da nema Srpske, ali da ni Srbiju ne mogu da vide, iako u diplomatskom govoru ponekad pokušavaju nešto drugačije da kažu.

- Njima je trn u oku Republika Srpska i čine sve što mogu i imaju razrađenu stategiju kako bi trebalo eliminisati Srbiju da ne može da pomogne Srbima u Srpskoj, a oni, za ne daj Bože, kako su govorili ranije, hoće da se dovoljno naoružaju i pokušaju vojnički to pitanje da reše - prenosi Tanjug.

Takođe, Dodik je dodao da Bosna i Hercegovina računa na ratnu opciju i da on kao čovek koji predstavlja Srbe iz Republike Srpske, mora uporno o tome da informišem predsednika Srbije Aleksandra Vučića i relevantne međunarodne faktore.

- Oni računaju da su mezimci međunarodne zajednice i NATO, i bili su, ali smo i mi malo tome doprineli, jer smo se nekako povlačili, dok sada imamo jasan stav o tome - istako je Dodik.

Dodik je o svemu tome razgovarao i sa specijalnim predstavnikom američkog državnog sekretara za Balkan Metju Palmerom:

- Kako Srbi da žive u BiH kada oni smatraju da smo mi izvršili agresiju i kako ja da budem agresor i vojnici Republike Srpske koji su rođeni širom Republke Srpske i značajan broj njih u Sarajevu gde je smanjen broj srpskog stanovništva. Ali njima je dosadna ta tema - rekao je Dodik i naglasio da:

Bosna ne može sama da preživi ako je ostavite samu bez međunarodnog intervencionizma, ne može da preživi ni Federacija niti mnogi kantoni u BiH. Samo Srpska sa svojim vlašću, narodom i sistemom može da preživi.

Autor: Tanjug / Red

#BiH

#Milorad Dodik

#Republika Srpska