Pročitajte deklaraciju proizvoda ☝️

Poznato je prisustvo kofeina u kafi i energetskim napicima, ali malo ko zna da se ovaj stimulans krije i u drugim svakodnevnim namirnicama. Kofein, poznat po svojoj sposobnosti da nam pruži osećaj budnosti i energije, često se neprimetno uvlači u našu ishranu kroz različite izvore.

Prvo što treba imati na umu je crna čokolada. Osim zadovoljstva koje pruža ukusom, crna čokolada sadrži određenu količinu kofeina koja može doprineti povećanju energije i poboljšanju raspoloženja, ali i držati vas budnim tokom noći, ako odlučite da se zasladite pred spavanje.

Takođe, čajevi, posebno crni i zeleni čaj, izvori su velike količine kofeina. Neki ljudi konzumiraju čaj kako bi izbegli kafu, ali treba biti svestan da ove vrste čajeva sadrže značajne količine kofeina, iako manje u poređenju sa šoljom espresa.

Čak i dekofeinizovana kafa može sadržavati tragove kofeina. Tokom procesa dekofeinizacije, mala količina kofeina ostaje u zrnu, što može iznenaditi one koji pokušavaju izbeći ovaj stimulans.

Obratite pažnju i na neke bezalkoholne napitke, poput gaziranih pića ili energetskih napitaka. Neki od njih mogu sadržavati kofein kao dodatak, pa je preporučljivo pročitati deklaraciju kako biste bili informisani o njihovom sastavu.

Autor: Balša Stupar