Upoznajte uzroke i posledice ovog fenomena

Temperaturna inverzija je meteorološki fenomen koji se često javlja u urbanim sredinama i može imati ozbiljne posledice po kvalitet vazduha. Uobičajeno je da temperatura vazduha opada sa povećanjem visine, ali u slučaju temperaturne inverzije, suprotno se dešava. Naime, sloj toplijeg vazduha se zadržava iznad sloja hladnijeg vazduha, koji ostaje bliže površini zemlje.

Ova pojava može imati štetan uticaj na zagađenje vazduha. Naime, zagađujuće čestice i gasovi koji se emituju iz industrije, saobraćaja i drugih izvora zagađenja ne mogu se lako podići i raspršiti u atmosferi zbog inverzije temperature. Umesto toga, zadržavaju se u nižim slojevima atmosfere, gde se koncentracija zagađujućih supstanci postepeno povećava.

Povećanje zagađenja vazduha zbog temperaturne inverzije ima ozbiljne posledice po zdravlje ljudi i životnu sredinu. Duže izlaganje visokim koncentracijama zagađujućih supstanci može izazvati respiratorne probleme, pogoršati postojeće bolesti, poput astme, i negativno uticati na srčani i plućni sistem.

Autor: Balša Stupar