U različitim vremenima ljudi donose zakone koji su jako smešni iz današnje perspektive, još smešnije je što i dalje važe

Teško je poverovati da u Velikoj Britaniji i dan danas postoje čudni i smešni zakoni koji datiraju još iz srednjeg veka, poput kockanja u biblioteci ili nošenja dasaka pored puta.

Ovo su neki od bizarniji britanskih zakona koje smo izdvojili, a koji su formalno još na snazi.

Nezakonito je ubiti ili povrediti labuda jer svi labudovi u Velikoj Britaniji pripadaju kralju.

Ovaj zakon datira još iz 12. veka kada je kruna preuzela vlasništvo nad svim labudovima kako bi sprečila ljude da ih love i jedu.

- Možda imate prostirku ili tepih koji treba da očistite i oslobodite se prljavštine ili prašine, dok mislite da će brzo protresti tepih biti bezopasan, to je zapravo kršenje zakona.

Odeljak 60 Zakona o metropolitanskoj policiji iz 1839. kaže da je nezakonito da bilo ko tuče ili trese tepihe i prostirke, osim otirača pre 8 ujutro.

- Akt Ustavni akt iz 1313. godine zabranio je nošenje viteškog oklopa blizu Parlamenta za civile i u samoj zgradi, ako su u pitanju poslanici u cilju sprečavanja gajenja "militantne" atmosfere.

Edvard II je doneo zakon kako bi zaustavio nasilje koje je izbilo između dve frakcije u parlamentu, pro-rojalističkih Lankasteraca i antirojalističke partije grofa od Glostera.

Kockanje je ilegalno u bilo kojoj biblioteci u Ujedinjenom Kraljevstvu, jer se smatra javnim mestom.

Zakon o bibliotekarskim prekršajima je uveden, jer kockanje može biti veoma ometajuća aktivnost i ljudima bi bilo teško da se koncentrišu na učenje ili čitanje ako se kockanje dešava oko njih.

Zakon o metropolitanskoj policiji glasi: - Drvena daska se ne sme nositi duž pločnika. Može se pomeriti samo ako se istovara iz vozila ili unosi u zgradu.

Ovaj zakon datira još iz srednjeg veka kada su kolica često bila preopterećena i drvo bi otpadalo, što je predstavljalo opasnost za pešake.

Apsolutno je jasno da se besni psi ili tela ne mogu transportovati zbog zdravstvenih i bezbednosnih propisa.

Zakon o javnom zdravlju iz 1936. propisuje da taksisti imaju obavezu da pitaju svoje putnike da li i oni imaju kugu ili male boginje.

Autor: informer.rs