Posmatrajući iz perspektive muškaraca, psiholozi su pokušali da odrede nekoliko glavnih pokretača opadanja ljubavi

Ljubav je složena, slojevita i kao i sve na svetu, sklona nestanku. Ponekad se njen gubitak dešava sporo, neprimetno za oba partnera, sve dok se ne vide u potpuno različitim sferama.

Posmatrajući iz perspektive muškaraca, psiholozi su pokušali da odrede nekoliko glavnih pokretača opadanja ljubavi. Polazeći prvenstveno od ličnih iskustava pojedinca, ključno je naglasiti da su faktori motivacije drugačiji kod svakog.

Neispunjavanje istih je osnova stagnacije i gubitka interesovanja, a partner tada treba da shvati da nema potrebe da se analizira i traži greške u sopstvenom ponašanju.

Ne žele da se suoče sa svojim strahovima

Svi smo skloni da sumnjamo i plašimo se nepoznatog. Neki samo dozvoljavaju ovim osećanjima više slobode i podložni su njihovom uticaju.

Foto: Pixabay.com

Zahvaljujući sociološkim uticajima, muškarci se još uvek odgajaju sa konceptom straha kao osećanja kome se treba odupreti, ali na način da ne prihvataju njegovo postojanje.

Strah je neprijatelj. Strah znači slabost . Zbog toga, kada se suoče sa emocionalnim nepoznanicama, umesto da shvate svoj strah, posežu za bekstvom. Zato što ne znaju kako da opišu čega se plaše, niti kako da se suoče sa tim strahom.

To ne znači da u vezu nisu ušli dobronamerno i želeli uspeh. Međutim, strah, kojem se suprotstavljaju, nažalost obuzima i počinje da izaziva sumnju u sposobnost ljubavi, stepen posvećenosti i odgovornosti.

Ne osećaju se spremno za ozbiljne korake

LJubav zahteva određenu posvećenost. Iako još uvek treba da vodite računa o odnosu u razvoju sopstvenog "Ja" i potrebama koje sami osećate, partnerstvo zahteva drugačiju brigu o prioritetima koji su sada zajedničke prirode.

Foto: pexels.com/@mart-production / MART PRODUCTION

Oni koji nisu spremni da odvoje vreme za drugoga, kojima je potrebna usredsređenost na sebe, nisu nužno sebični, jednostavno, iako bi želeli suprotno, nisu spremni da podele svoje "Ja" i to obično bude najveći okidač.

Ovo je sasvim prihvatljivo i ne znači isto što i infantilno ili nezrelo. Svako ima pravo da neguje sopstvene slobode i bolje je dozvoliti osobi da to radi samostalno, umesto da ostane u vezi u kojoj se ni jedno ni drugo ne ispunjava i ne obraća dovoljno pažnje.

Nesigurnost

Što se tiče standarda, da li tačno znate šta želite i kako to postići? Možda je još bolje da se zapitate šta ne želite? Ako ne možete da odgovorite ni na jedno od ova dva pitanja, razmislite o sopstvenim nesigurnostima i o tome kako one utiču na vaše odnose.

Foto: Appetite

Ponekad je teško proceniti da li vam neka veza odgovara i na koji način vas ispunjava. Neki pojedinci su skloni analizama i zamišljanju budućnosti koja nikada ne mora biti ostvarena.

Tada počinju da preispituju svaki aspekt veze i njena obećanja, i sumnjaju. A sumnja otvara vrata strahu, koji vraća na prvi razlog.

Međutim, ovo su samo neki od faktora odljubljivanja. Kraj ljubavi, koliko god bio bolan, prirodan je proces, a najčešće proizilazi iz spoznaje da je ostanak veći gubitak jer se gubi lični identitet.

Zato zapamtite, razlozi najčešće potiču iz karaktera druge osobe i načina na koji trenutno doživljavaju svet. Bez obzira da li govorimo o muškarcu ili ženi.

Autor: nportal.rs