Kako odlučujete da ćete preuzeti neki rizik ili ne? Da li se svi ponekad kockamo? Kako znamo kad da prestanemo? Ili kad postajemo ovisnici?

Da li ste se ikada zapitali kako zaista vi rizikujete? Kako odlučujete da ćete preuzeti neki rizik ili ne? Da li se svi ponekad kockamo? Kako znamo kad da prestanemo? Ili kad postajemo ovisnici?

Univerzitet u Tel Avivu (TAU) saopštio je da je njihov istraživački tim dekodirao mehanizam mozga kad rizikuje. Naime, oni su rasvetlili proces preživljavanja aktiviran u mozgu u uslovima stresa kada imamo potrebu da rizikujemo i neizvesnosti.

Ovakvo otkriće može ubuduće pomoći u razumevanju mnogih mentalnih poremećaja kao i pri lečenju depresije, anksioznosti, posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP), zavisnosti i manije.

Foto: Pixabay.com/RED

Izraelski istraživači su posmatrali područja mozga koja su zadužena za ravnotežu između želje za dobitkom i izbegavanja gubitaka i otkrili da će na buduće izbegavanje rizika više uticati prethodni gubici i neuspesi nego nagrade i uspesi.

Istraživanje su sproveli tako što su elektrode umetnuli u mozak epileptičnih pacijenata pre operacije uklanjanja dela mozga koji izaziva epileptične napade a zatim su dali pacijentima da igraju računarsku igru. Ova igra je naravno uključivala rizike ali i mogućnosti za dobitkom. Tokom nje su istraživači odmah beležili aktivnosti mozga kada su pacijenti dobijali ili gubili novčiće tokom rizikovanja u igrici i otkrili da neuroni unutrašnjeg prefrontalnog korteksa reaguju mnogo više na gubitak nego na dobijanje novčića.

Autor: redportal.rs

##PTSP

##mozak

##rizik