Što se tiče slobode govora, Durov tvrdi da najveći izazovi nisu vlade, već veliki konkurenti poput Epla i Gugla

Aplikacija za razmenu poruka Telegram, jedna od najpopularnijih društvenih platformi, premašiće milijardu mesečnih aktivnih korisnika u roku od godinu dana jer se širi poput „divlja požara“, rekao je juče milijarder Pavel Durov, osnivač aplikacije. Telegram, sa sedištem u Dubaiju, pokrenuo je Rus koji je pobegao iz svoje zemlje 2014. godine nakon što je odbio zahteve opozicionih grupa da ugase društvenu mrežu koju je BK dugo pokušavao da proda.

- Verovatno ćemo premašiti milijardu korisnika u roku od godinu dana. Telegram se širi poput požara - rekao je Durov američkom novinaru Takeru Karlsonu, koji je objavio Ks-ov video.

Forbs procenjuje da je Durov stekao bogatstvo u vrednosti od 15,5 milijardi dolara. Durov priznaje da su neke vlade pokušale da izvrše pritisak na njega, ali tvrdi da aplikacija, koja sada ima oko 900 miliona aktivnih korisnika, treba da ostane "neutralna", a ne "pasivan igrač u geopolitici".

Jedan od njegovih glavnih rivala, Metin Vocap, ima više od dve milijarde aktivnih korisnika. Fajnenšel tajms je u martu pisao da će Telegram, kada kompanija dostigne profitabilnost, verovatno biti izlistan na američkom tržištu akcija.

Telegram, koji je posebno prisutan u republikama bivšeg Sovjetskog Saveza, jedna je od najvažnijih društvenih mreža posle Fejsbuka, Jutjuba, Instagrama, TikToka i Vičeta. Otkako je Rusija pokrenula rat u Ukrajinu 2022. godine, Telegram je postao glavni izvor necenzurisanog i ponekad eksplicitnog i obmanjujućeg sadržaja sa obe strane o ratu i politici u vezi sa tim sukobom.

Durov je došao na ideju o šifrovanoj aplikaciji za razmenu poruka kao načinu komunikacije dok je pod pritiskom u Rusiji. Šifrovanje je dizajnirao njegov mlađi brat Nikolaj. Napustio je Rusiju jer nije želeo da prima naređenja bilo koje vlade i odbacuje tvrdnje da Rusija kontroliše Telegram. To su, rekao je Durov, laži koje širi konkurencija.

On je u razgovoru sa Karlsonom rekao da je po odlasku iz Rusije svoj novi dom tražio u Berlinu, Londonu, pa Singapuru i San Francisku, ali da je tamošnja birokratija, posebno kada je reč o traženju talenata širom sveta, bila previše naporan i vredan.

Ali što je još gore, nastavio je, FBI je bio zainteresovan za njega, a američke agencije su htele da angažuju jednog od njegovih inženjera da otkrije „backdoor“ u platformi kako bi nadgledao komunikaciju između korisnika.

Što se tiče slobode govora, Durov tvrdi da najveći izazovi nisu vlade, već veliki konkurenti poput Epla i Gugla.

- Te dve platforme mogu da cenzurišu sve što pročitate, mogu da pristupe vašem pametnom telefonu - rekao je Durov i dodao da su za Telegram rekli da će ga ukloniti iz svojih prodavnica ako ne bude u skladu sa njihovim smernicama.

Zato sam se, rekao je Durov, odlučio za „neutralnu zemlju“ koja želi da bude svačiji prijatelj i nije povezana ni sa jednom od supersila. „To je bilo najbolje mesto za neutralnu platformu“, rekao je Durov.

Durov, osim novca ili bitkoina, ne poseduje nijednu veliku nekretninu poput ogromnih imanja, aviona ili jahti jer, kako je rekao, „voli da bude slobodan“.

Autor: redportal.rs