U roku od nekoliko nedelja od početka terapije, pas je pokazao poboljšanje u lezijama kože i u nivou enzima jetre.

Novo istraživanje sugeriše da se ova jedinjenja od sastojaka kanabisa mogu koristiti i za lečenje životinja, nakon što je ulje kanabisa uspešno korišćeno kao tretman kod psa sa autoimunim stanjem kože.

Izveštaj predstavlja 2-godišnjeg psa mešanca sa diskoidnim eritematoznim lupusom (DLE), uobičajenom autoimunom bolešću kože kod pasa. Obično se nalazi na nosu i ušima, a karakteriše ga intenzivna upala koja može dovesti do gubitka pigmenta i kose, crvenila, pa čak i čireva i kora.

Konvencionalno, DLE se leči vrstom antiinflamatornog leka koji se zove kortikosteroidi i oni se takođe koriste za lečenje mnogih stanja ljudske kože. Međutim, oni mogu dovesti do neželjenih efekata ili se pokazati neefikasnim uz dugotrajnu upotrebu, simptomi psa u izveštaju se nisu poboljšali ni nakon nekoliko meseci upotrebe.

Foto: Frontiers in Veterinary Science./Skrinšot

Onda su se pojavili kanabinoidi. Prethodna istraživanja su pokazala da su 2 najistaknutija kanabinoida, kanabidiol (CBD) i tetrahidrokanabinol (THC), imaju antiinflamatorni efekat i mogu se koristiti dugo bez značajnih neželjenih efekata. Kao rezultat toga, štene pacijent je upućen specijalističkom veterinaru koji je prepisao ulje kanabisa koje sadrži CBD i THC za lečenje njegovog DLE.

Trebalo je neko vreme da se pronađe prava doza, ali na kraju su je pronašli: nisku, 2 puta dnevno dozu jednog ulja kanabisa punog spektra koji sadrži 3:1 odnos CBD-a i THC-a.

- U roku od nekoliko nedelja od početka [terapije kanabinoidima], pas je pokazao značajno poboljšanje u lezijama kože i u nivou enzima jetre. Posle 1 godine, pas ostaje klinički stabilan na niskoj dozi ulja punog spektra bogatog CBD-om. Nisu primećeni dokazi o ponavljanju DLE-a - pišu autori.

I što je najvažnije, pas je pokazao snažno opšte blagostanje [i] zadržao aktivnu i razigranu nastrojenost.

Uspeh ovog slučaja sugeriše da bi tretman kanabinoidima mogao da pruži održivu alternativu za slučajeve u kojima tradicionalna terapija nije prikladna, mada autori žele da upozore da je ovo samo jedan slučaj, potrebna su dalja istraživanja kako bi se stekla potpuna slika o njegovom dugoročna sigurnost i efikasnost.

- Dok priča o terapiji kanabisom za DLE kod pasa mnogo obećava, moramo nastaviti da pažljivo slušamo, prikupljamo više dokaza i usavršavamo je - pišu autori.

Izveštaj o slučaju je objavljen u Frontiers in Veterinary Science.

Autor: redportal.rs