Zaobilazeći Apple-ova ograničenja i proviziju do 30 odsto koju nameće na plaćanja

Apple se priprema da dozvoli alternativne prodavnice aplikacija na svojim iPhone i iPad uređajima, što je deo sveobuhvatnog remonta unutar kompanije koji ima za cilj da ispuni stroge zahteve Evropske unije, piše Bloomberg.

Zaposleni u softverskom inženjeringu i uslugama su angažovani u velikom pokušaju da otvore ključne elemente Apple-ovih platformi, kažu ljudi upoznati sa naporima.

Kao deo promena, kupci bi na kraju mogli da preuzimaju softver trećih strana na svoje iPhone i iPad uređaje bez korišćenja App Store-a, zaobilazeći Apple-ova ograničenja i proviziju do 30 odsto koju nameće na plaćanja.

Ovi potezi - nešto protiv čega se Apple istorijski borio - su odgovor na zakone EU koji imaju za cilj da izjednače uslove za programere trećih strana i poboljšaju digitalne živote potrošača. Godinama su se regulatori i proizvođači softvera žalili da Apple i Google, koji vode dve najveće prodavnice mobilnih aplikacija, imaju previše moći.

Ako se slični zakoni donesu u drugim zemljama, Apple-ov projekat bi mogao da postavi temelje za druge regione. Ali promene kompanije su prvobitno osmišljene samo za Evropu.

Glavni novi evropski zakon, nazvan Zakon o digitalnim tržištima, stupa na snagu u narednim mesecima, ali kompanije nisu obavezne da se pridržavaju svih pravila do 2024. godine. Vladini zvaničnici u SAD i drugim zemljama su se zalagali za slične zakone, ali nisu uspeli da stignu toliko daleko kao EU.

Zakon zahteva od tehnoloških kompanija da dozvole instalaciju aplikacija trećih strana i omoguće korisnicima da lakše promene podrazumevana podešavanja. Pravila zahtevaju da usluge za razmenu poruka rade zajedno i da spoljni programeri dobiju jednak pristup osnovnim funkcijama u okviru aplikacija i usluga.

Autor: Telegraf