Apple pao na četvrto mesto

Totalna dominacija Azije! Već dugo se najavljuje potpuno preuzimanje tržišta od strane Kine, Južne Koreje i Japana, a sada bi mogli da kažemo da je ta dominacija uspostavljena.

Kineska kompanija Xiaomi postala je treći najveći svetski prodavac pametnih telefona u kvartalu jul-septembar, potisnuvši sa te pozicije američkog tehnološkog diva Apple, koji je prvi put u poslednjih 10 godina ispao iz društva vodeće globalne trojke po proizvodnji i prodaji smartfona, piše japanski poslovni list Nikei.

U prethodnom kvartalu, Huawei i Samsung su imali po 20% udela u tržištu, Apple 14, a Xiaomi 10%. Sličan poredak je bio i u prvom kvartalu 2020. godine, sa tim što je Samsung bio prvi sa 20%, Huawei drugi sa 17%, Apple treći sa 14, a Xiaomi četvrti sa 10%.

Razlog ovakvog prodora Xiaomi brenda jeste pravljenje tzv. flagship killer modela mobilnih telefona, gde mašinu sa specifikacijama top klase telefona možete da kupite za višestruko nižu cenu. Primera radi, Xiaomi Mi 10T Pro sa kamerom od 108 MP, 8 GB rama, baterijom od čak 5000 mAh, snimanjem u 8k rezoluciji i još brda čuda, košta oko 550 evra, što je značajno manja cena od drugih brendova i njihovih telefona u toj klasi.

Ovo bi mogao da bude razlog da se upale lampice za alarm u bordu najvrednije kompanije na svetu i da se postavi pitanje o dosadašnjim poslovnim rezultatima koji pod pritiskom kineskih kompanija kreću nizbrdo.

Autor: redportal.rs

#Samsung

#apple

#huawei

#iphone

#xiaomi