Teška samo 0.33 grama 😀

Japanski proizvođač igračaka MegaHouse nedavno je predstavio najmanju Rubikovu kocku na svetu, aluminijumsku kocku veličine samo 0,19 inča po strani i težine samo 0,33 grama, ali sa cenom od 5320 dolara.

Da bi proslavio 50. godišnjicu originalne Rubikove kocke koju je izumeo mađarski vajar Erno Rubik, japanski proizvođač igračaka MegaHouse krenuo je da napravi najmanju Rubikovu kocku na svetu. Kompanija je na ideju za projekat došla pre oko 4 godine i počela da radi 2022. Iako izrada metalnog kvadrata širine samo 0,5 cm ne izgleda tako teško u današnje vreme, napraviti funkcionalnu Rubikovu kocku sa rotiranje lica je bio veliki izazov. MegaHouse je morao da se udruži sa kompanijom za precizno sečenje kako bi osigurao da svi sitni delovi rade kako je predviđeno.

Foto: Printscreen YouTube/ メガハウス公式おもちゃチャンネル​

- Rubikova kocka od 5 milimetara je rezultat trojstva mašina, alata za sečenje i strasti igrača - rekao je Kijokazu Saito, predsednik kompanije Iriso Precision.

Teška samo 0,33 grama, najmanja Rubikova kocka na svetu je oko 1000-ti deo veličine originala, ali košta stotine puta više. Predstavljeno pre samo nekoliko dana na veb stranici MegaHouse, ovo čudo inženjerstva je već dostupno za pretprodaju po neverovatnoj ceni od 777.777 jena (5.320 dolara), a očekuje se da će prve porudžbine biti isporučene u aprilu sledeće godine.

Sa tako visokom cenom, najmanja Rubikova kocka na svetu će verovatno postati kolekcionarski predmet, jer većina ljudi verovatno neće hteti da potroši više od 5.000 dolara na zagonetku za koju će im verovatno trebati precizna kliješta.

MegaHouseova kreacija je u avgustu nagrađena Ginisovim rekordom za najmanju rotirajuću slagalicu na svetu.

IZVOR: YT / メガハウス公式おもちゃチャンネル​

Autor: redportal.rs