Kao vrsta koja je nova u nauci, nazvana je Asiatirannus kui kao znak pažnje novom dinosaurusu „tiraninu“ koji potiče iz Azije 🦖

Novi tiranosaurus je identifikovan iz Kine, star 66 do 72 miliona godina.

Među tiranosauridima, grupom dinosaurusa koja uključuje Tirannosaurus rek, uočavaju se 2 ključna tipa tela: duge vitke njuške i duboke zdepaste njuške. To je jedna od poslednjih sorti koja je nedavno identifikovana u jugoistočnoj Kini, i to je uzbudljiva vest za obožavatelje tiranosaurusa.

Kao vrsta koja je nova u nauci, nazvana je Asiatirannus kui kao znak pažnje novom dinosaurusu „tiraninu“ koji potiče iz Azije.

Foto: Scientific Reports./W Zheng

Tiranosaurid sa dubokom njuškom nije bio u potpunosti odrastao, ali je prošao kroz svoju najbržu fazu rasta, nalet rasta koji je odavno prepoznat među tiranosaurusima. Procenjuje se da je u životu bio mali do srednje veliki dinosaurus, dugačak oko 3,5 do 4 metra (11,5 do 13,1 stopa), što je otprilike polovina veličine tiranosaurusa Kianzhousaurusa duge njuške koji su takođe živeli u regionu.

Da su Asiatirannus i Kianzhousaurus bili susedi tokom perioda kasne krede moglo bi da sugeriše da njihove različite morfologije njuške odražavaju različite ekološke niše koje su zauzimali. Na isti način na koji su različite morfologije kljunova inspirisale Darvinove misli o evoluciji, moglo bi biti da zdepaste u odnosu na vitke njuške odražavaju različite preferencije u ishrani i načine na koje se posao s dinosaurusima obavlja.

Foto: Scientific Reports./W Zheng

- Asiatirannus je prvi definitivni dinosaurid tiranosaurusa duboke njuške iz južne Kine i najjužnija je pojava tiranosaurida u Aziji - napisali su autori studije, koji kažu da trenutno predstavlja jedini definitivni tiranosaurin malog do srednjeg tela.

- Asiatirannus je deo diverzifikacije tiranosaurida sa dubokom njuškom i naglašava veće bogatstvo vrsta teropoda, posebno tiranosaurida, u jugoistočnoj Kini. Otkriće otkriva koegzistenciju tiranosaurida sa dugim i dubokim njuškama u jugoistočnoj Kini kao u kasnoj kredi u centralnoj Aziji[...] Kianzhousaurus je nesumnjivo zauzimao vrhunskog predatora, ali Asiatirannus bi mogao predstavljati mali do srednje veliki teropod niša između Kianzhousaurusa velikog tela i raznovrsnih oviraptorosaurusa malog tela - nastavljaju autori.

Studija je objavljena u časopisu Scientific Reports.

Autor: redportal.rs