Rozmari Fauler je rođena u Safolku 1926. godine i kao dete se istakla u matematici i nauci

Britanska fizičarka Rozmeri Fauler (98), koja je odustala od doktorata pre 75 godina da bi podigla porodicu, sada je dobila počasni doktorat na svom nekadašnjem univerzitetu.

Fauler je poznata po svom otkriću čestice kaona tokom doktorskog istraživanja sa Sesil Pauel na Univerzitetu u Bristolu 1948. godine, što je doprinelo njegovoj Nobelovoj nagradi za fiziku 1950. godine.

Njeno otkriće dovelo je do revolucije u teoriji fizike čestica, koja se i dalje pokazuje kao tačna, kao što je predviđanje čestica poput Higsovog bozona, piše Gardijan.

Međutim, Fauler je napustila univerzitet ne završivši doktorat da bi se udala za kolegu fizičara Pitera Faulera 1949. godine, odluku koju je kasnije opisala kao "pragmatičnu" nakon što je rodila troje dece u posleratnom periodu.

Sada, 75 godina kasnije, kancelar Univerziteta u Bristolu, ser Pol Nors, joj je dodelio počasni doktorat na privatnoj ceremoniji u blizini njenog doma u Kembridžu.

Fauler je rekla da se oseća "veoma počašćeno", ali je dodala: "Od tada nisam uradila ništa što zaslužuje posebno poštovanje".

Nours je pohvalio njenu "intelektualnu strogost i radoznalost", što je „utro put kritičkim otkrićima koja nastavljaju da oblikuju rad današnjih fizičara i naše razumevanje univerzuma“.

Kada je imala 22 godine, Fauler je primetila česticu koja se raspala na tri dela, vrstu subatomske čestice. Godinu dana nakon otkrića, Fauler je napustila univerzitet nakon što je svoje otkriće objavila u tri naučna rada.

Rozmari Fauler je rođena u Safolku 1926. godine i kao dete se istakla u matematici i nauci. Bila je jedina devojka u svojoj generaciji koja je išla na fakultet. Ona je jedna od prvih žena koja je dobila prvu nagradu iz fizike, a njeno troje dece studiralo je i prirodne nauke.

Autor: redportal.rs